OSUĐEN NA SEDAM GODINA

Maloljetnice iz BiH 'kralju džepara' u Parizu donijele milijune eura

Bionic
Reading

Fahim Hamidović (60), državljanin Bosne i Hercegovine, vođa kriminalne grupe koja je zarađivala više od milijun eura godišnje za tjeranje djevojčica iz BiH na džeparenje azijskih turista u Parizu, osuđen je na sedam godina zatvora

Prema pisanju francuskog lista Le Monde, sud u Parizu u ožujku je potvrdio da je vođa klana Hamidović odgovoran za 75 posto krađa džepara u podzemnoj željeznici u Parizu. Još 19 članova iste kriminalne skupine je osuđeno na zatvorske kazne od jedne i pet godina. Hamidović, kojeg njegovi odvjetnici opisuju kao 'idealnog djeda', navodio je djevojčice između 11 i 14 godina starosti da džepare azijske turiste koji posjećuju Pariz. Kako navodi Le Monde, djevojčice su dnevno morale ukrasti najmanje po 300 eura. U slučaju da ne uspiju ukrasti toliko novca, bile bi kažnjavane gašenjem cigareta po tijelu. Francuski inspektori su utvrdili da je samo tijekom 2009. godine ista kriminalna skupina ukrala oko 1,3 milijuna eura.

Prema pisanju francuskih medija koji su ovome slučaju poklonili veliku pažnju, Hamidović je ukradenim novcem kupovao skupocjene automobile i nekretnine, a dio je trošio i u kockarnicama. On i njegova dvojica sinova, 29-godišnjak i 35-godišnjak, prethodno su uhićeni u Italiji, nakon čega su izručeni Francuskoj. Prema posljednjim informacijama, ukupno je u vezi s ovim slučajem uhićeno 18 osoba.
Lanac kriminalaca je dovodio djevojčice iz BiH u Francusku gdje su učile krasti i džepariti, a neke od njih su kriminalcima prodali roditelji.