ZANIMLJIVI DETALJI

Manje poznato iz Kamaline karijere: Od veze s 30 godina starijim moćnikom do svađe s policijom

27.10.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Iako je odmalena sanjala o tome da postane pravnica, Harris je ipak šokirala obitelj kada je odlučila raditi kao tužiteljica umjesto kao odvjetnica za građanska prava

Kamala Harris rođena je 1964. u Oaklandu, u Kaliforniji, kao dijete imigranata. Njezina majka Shyamala Gopalan bila je znanstvenica iz Indije, a otac, Jamajčanin Donald Harris, profesor ekonomije. Odrasla je u Berkeleyju, u zajednici koja je bila duboko povezana s pokretom za građanska prava.

Sama Harris često je govorila da je 'odrastala s pogledom iz dječjih kolica na prosvjede i borbu za prava crnaca u Americi', u čemu je aktivno sudjelovala njezina obitelj, a to joj je oblikovalo i političku karijeru.

Snažan osjećaj za socijalnu pravdu

Sama je rekla da je od malih nogu bila izložena društvenim nepravdama, što je formiralo njezin snažan osjećaj za socijalnu pravdu. Upravo joj je podrijetlo poslužilo kao temelj za kasniji politički angažman, osobito u borbi za prava potlačenih i marginaliziranih zajednica.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Iako je odmalena sanjala o tome da postane pravnica, Harris je ipak šokirala obitelj kada je odlučila raditi kao tužiteljica umjesto kao odvjetnica za građanska prava. Kako je rekla, njezin cilj bio je 'mijenjati sustav iznutra' da bi se borila protiv nepravde u kaznenom sustavu, osobito kada je riječ o rasnim predrasudama i zaštiti žrtava nasilja.

Kao tužiteljica se fokusirala na prava žena i djece, specijalizirajući se za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja.

Kao tužiteljica započela vezu s 30 godina starijim političkim moćnikom

Godine 1994. započela je vezu s Williejem Brownom, moćnikom u kalifornijskoj politici, tada predsjednikom skupštine te države, 30 godina starijim od nje. S pozicije u skupštini, Brown je imenovao Harris u Kalifornijski odbor za žalbe na osiguranje za nezaposlenost i Komisiju za medicinsku pomoć. Te su joj pozicije zajedno donijele oko 80.000 dolara godišnje, uz plaću što ju je primala kao tužiteljica.

Njezin politički uspon započinje 2003., kada je izabrana za okružnu tužiteljicu San Francisca. Na toj je poziciji postala poznata po svojim naporima da reformira sustav.

Odbila tražiti smrtnu kaznu protiv ubojice policajca

Jedna od njezinih najkontroverznijih odluka bila je ona iz 2004. godine, kada je odbila tražiti smrtnu kaznu protiv muškarca koji je ubio policajca iz San Francisca, Isaaca Espinozu.

Na njegovu pogrebu senatorica Dianne Feinstein održala je govor u kojem je kritizirala Harris, a ona je bila među prisutnima, što je izazvalo ovacije stotina policajaca.
Iako su neke njezine odluke izazvale kontroverze, Harris je ostala dosljedna svojim principima, čime je stekla naklonost liberalnih glasača, ali i izazvala sukobe s konzervativnijim dijelom društva.

Bila je pod istragom zbog kokaina u tužiteljstvu

Bila je pod istragom tijekom mandata okružne tužiteljice San Francisca nakon što je tehničar ukrao kokain iz kriminalističkog laboratorija tužiteljstva i nepropisno rukovao dokazima. Harris je, pokušavajući zadržati to u tajnosti, propustila obavijestiti branitelje o tome. Kao rezultat toga, oko tisuću slučajeva povezanih s drogom moralo je biti odbačeno.

Udala se za odvjetnika na privatnoj ceremoniji

Udala se za Douga Emhoffa, korporativnog odvjetnika iz Los Angelesa, 2014. godine na maloj i privatnoj ceremoniji koju je vodila njezina sestra.

Postala viralna nakon interogacije državnog odvjetnika

Postala je viralna 2017. godine zbog oštrih ispitivanja tadašnjeg državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa o istrazi vezanoj uz Rusiju. Nakon tri i pol minute upornog ispitivanja Sessions je rekao: 'Nisam sposoban odgovarati ovako brzo! To me čini nervoznim.'

Česta gošća hramova i crkvi

Redovito je posjećivala hinduističke hramove i baptističke crkve, čime je razvila poštovanje prema različitim vjerskim tradicijama. Njezino djetinjstvo u Berkeleyju i kasniji boravak u Montrealu pridonijeli su njezinoj svijesti o značenju multikulturalnosti.

Harris je uvijek ponosno isticala svoje miješano indijsko-jamajčansko podrijetlo i inzistirala na tome da joj se ime pravilno izgovara, kao simbol poštovanja prema njezinu identitetu.

Ponosna na sportski duh

Tijekom studija na povijesnom crnačkom Sveučilištu Howard bila je aktivna ne samo u akademskim zadacima, već i u sportu. Bila je članica štafetnog tima i debatnog kluba.

Sudjelovanje u ovim timskim sportovima oblikovalo je njezin pristup politici i vođenju jer često ističe važnost timske igre, suradnje i borbenog duha. Kaže da su joj ta iskustva pomogla u razvijanju osobina koje su joj bile ključne u kasnijoj političkoj karijeri.

Strastvena kuharica

Harris ima veliku strast prema kuhanju, a kaže da ju je naslijedila od majke. Uživa u pripremi indijskih jela, a nakon udaje za Emhoffa proširila je repertoar kuhanjem židovskih i južnoameričkih jela.

Ljubav prema glazbi

Također je velika ljubiteljica glazbe, osobito jazza. Njezini psi, Cole i Ella, nazvani su po legendama jazza Johnu Coltraneu i Elli Fitzgerald. Ta vrsta glazbe ne samo da je dio njezine obitelji, nego i simbolizira istančan ukus Harris za umjetnost i kulturnu baštinu, što također odražava njezinu otvorenost prema različitim stilovima i iskustvima.