umiruje javnost

Marić: Novac prikupljen u akciji za malu Milu neće biti oporezovan

03.04.2019 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što su se pojavile informacije da će višak sredstava prikupljen u akciji za Milu Rončević biti oporezovan, ministar financija umirio je javnost i rekao da se to neće dogoditi

Odgovarajući na pitanja novinara pred Vladom, Marić je kazao da su i prije bile ovakve akcije i da Porezna uprava ima jedinstven stav, a to je zakonsko rješenje.

'Zakon o porezu na dohodak vrlo jasno definira - sve što je vezano uz ovakve aktivnosti usmjerene na operativne zahvate, troškove liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala, a po novom i troškove prijevoza i smještaja u zdravstvene ustanove, ne smatra se dohotkom i ne podliježe oporezivanju. U ovom konkretnom slučaju postoji neki višak novca. Iz onog što smo iščitali i izjava roditelja, taj višak novca će se usmjeriti za neku drugu akciju i drugu djecu. U tom slučaju također ne podliježe oporezivanju', kazao je ministar Marić, dodavši da se roditelji ne moraju brinuti.

Naime, u medijima se pojavila informacija da bi višak sredstava prikupljenih u akciji, koja se žele prebaciti na Zakladu Nore Šitum, mogao biti oporezovan.

'Razgovaramo s poreznim savjetnicima kako bi se pronašlo rješenje i sada nam je to prioritet. Želja nam je da se sve što ostane na računu što prije prebaci na Zakladu bez oporezivanja, tako da sredstva u potpunosti budu dostupna za liječenje neke buduće djece koja se nađu u sličnoj situaciji. Voljeli bismo da to bude povod da se nađe trajno zakonsko rješenje, da se ne plaća porez na novac prikupljen za liječenje djece', rekao je za Jutarnji list Vladimir Rončević, Milin djed, kojemu je sin Marin ostavio punomoć na svoj žiroračun.

  • +52
Obitelj Rončević u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX