stranka domino

Radić u trećem pokušaju: Ima li nova stranka šanse ili će se raspasti kao pločice domina?

30.09.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Proteklog vikenda i službeno je osnovana još jedna politička stranka u Hrvatskoj - DOMiNO, nova stranka odbjeglih iz Domovinskog pokreta, na čelu s Marijem Radićem. Kakva im je budućnost i može li Radić uspjeti u svom trećem pokušaju, analizirali smo s političkim analitičarem i stručnjakom za komunikaciju Jerkom Trogrlićem

I dok su prilikom raskola stranaka drugi obično mjesecima čekali da bi osnovali nešto novo, Mario Radić ekspresno je nakon odlaska iz Domovinskog pokreta pokrenuo novi projekt. Poslije Domovinskog pokreta na čelu s Miroslavom Škorom, pa Domovinskog pokreta na čelu s Ivanom Penavom, ovo mu je treća politička opcija s kojom se nada sudjelovati u vlasti.

Otkrili adute

Za vikend je osnovao novu stranku Dom i nacionalno okupljanje - DOMiNO te je, očekivano, izabran za njenog predsjednika. Već samim osnivanjem, stranka je postala parlamentarna - ima dva saborska mandata, a u redovima imaju i europarlamentarca. Dodatne ambicije pokazali su tako što su na skupu izašli i s imenom svoje kandidatkinje za predsjedničke izbore - Branke Lozo.

'Kandidatkinjom za predsjednicu htjeli su poručiti dvije osnovne stvari - da žele biti autentično desna stranka i da žele pokazati da nisu dio, barem percepcijski, HDZ-ove koalicije. Ne podržavaju Dragana Primorca, već idu sa svojim kandidatom. Mario Radić pokušava treći put, gurajući frontmena ovaj put na mjestu kandidatkinje za predsjednicu, gurnuti lice koje će mu pomoći da treći put oživi svoj politički projekt i diferencira ga u odnosu na ostalo što postoji na političkoj sceni. To je napravio sa Škorom i to je napravio s Penavom, no mislim da ovaj put nema široj javnosti prepoznatljivo ime. Ali ključna stvar je pokazati razliku u odnosu na Domovinski pokret autentičnom desnom politikom i nepokoravanjem HDZ-u', kaže za tportal Trogrlić.

Sa, zasad, dva saborska zastupnika DOMiNO i Radić ostaju uz vladajuću većinu, a ako se pita Trogrlića, to će tako i ostati, neovisno o tome što su izašli sa svojom kandidatkinjom za predsjedničke izbore.

'Sigurno neće biti netko tko će izazvati nove izbore. Njima to ne odgovara jer bi im novi izbori bili porazni, s obzirom na to da su potpuno neprepoznatljivi i novi. Ali sigurno će pokušavati stvarati razliku u odnosu na DP, stranku koja će se sada ponašati kao miran i ponizan koalicijski partner, pa i zbog lokalnih izbora. Nije lako stvoriti novu priču i novu stranku te svaka čast Mariju Radiću na dosadašnjoj umješnosti u tome, međutim ta klupa, vidimo po dostupnim imenima u stranci, sve je kraća. Dat ću sebi pravo da ga do kraja ne podcijenim jer je uspio napraviti to već dva puta, a to nikome ranije nije uspjelo u Hrvatskoj', kaže nam Trogrlić.

  • +23
Osnivački sabor stranke DOMiNO Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Što se pak tiče Branke Lozo kao kandidatkinje, ona, smatra Trogrlić, na predsjedničkim izborima krajem godine nema šanse, ali ni ne služi tome da bi pobijedila.

'Njezina kandidatura nema svrhu pobijediti na izborima, nego profilacije i promocije nove stranke. No ako rezultat bude porazan i ako brojke budu jako niske, to može naštetiti budućim planovima Domina jer bi ih moglo ubiti prije nego što su i počeli. Lozo nema šanse i to joj nije ni uloga. Uloga je da imamo autentičnog desnog kandidata koji će iznositi nedvosmislene stavove i sad će se oni i Most boriti za naklonost tih birača, a DP kao stranka stoji sa strane i trpi štetu pred tom publikom', poručuje.

Plakat kojim Mario Radić najavljuje osnivanje nove stranke Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Odnos s HDZ-om

Osnivački sabor nije mogao proći ni bez otrovnih strelica koje je Radić uputio bivšim kolegama iz Domovinskog pokreta, kazavši da je 'u proteklom razdoblju politika deformirala neke ljude'. Sa sličnim kritikama DP se suočava još od sastavljanja vladajuće koalicije jer im neki zamjeraju to da su odustali od svojih politika i ciljeva.

'DP je prije svega manji partner u Vladi i nemoguće je očekivati da se sve njihove politike primijene, jer građani nisu izabrali njih, nego su velikom većinom ipak izabrali HDZ. Kad bi uspjeli 15-20 posto utjecati na politike Vlade, to bi bilo normalno u demokratskom društvu. Nismo često imali desne stranke u Vladi i to je uvijek izazovno za njihove glasače, navikle na ratobornu retoriku, u pravilu negativnu prema svima, a pogotovo prema HDZ-u. Međutim kad si na vlasti, onda ta retorika mora biti ublažena i održiva i moraš se staviti u svoje okvire, a to su okviri manjeg koalicijskog partnera. Bilo bi DP-u vrlo zahtjevno balansirati u tome čak i da je u punom sastavu, a ovako je to dodatno otežano svime što su prošli u brakorazvodnoj parnici', zaključuje Trogrlić.