smjena u službi

Markić odlazi u Bruxelles, a SOA-u preuzima Hrvoje Omrčanin. Ovo je poznato o njemu

03.07.2024 u 10:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović dogovorili su se da zamjenik ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) postane Hrvoje Omrčanin, čime je agencija nakon dugog niza godina ponovno dobila zamjenika koji može preuzeti vođenje agencije nakon što ravnatelju prestane mandat. Evo što znamo o Omrčaninu

SOA dugi niz godina nije imala zamjenika ravnatelja, kao što ga uostalom nema ni Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA), što predstavlja velik problem u slučaju kada ravnatelju istekne mandat ili zbog nečeg drugoga bude spriječen voditi agenciju. To se i dogodilo prošle godine kad je tadašnjem ravnatelju VSOA-e generalu Ivici Kinderu istekao mandat u srpnju, iako je de facto on bio ravnatelj u ostavci od rujna 2022., kada je Milanović objavio da je Kinder izgubio njegovo povjerenje.

S obzirom na to da je bio ravnatelj u ostavci, Kinder tih posljednjih više od pola godine nije bio ni pozivan na sastanke Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i VSOA-u je, zapravo, vodio samo tehnički, a po konačnom isteku njegova mandata u srpnju Milanović i Plenković dogovorili su prijelazno rješenje do izbora novog ravnatelja. Tada su imenovali brigadira Antu Kujundžića da privremeno vodi agenciju, ali mu nisu dali potpune ovlasti u tome, nego je on samo tehnički upravljao VSOA-om. Tek je imenovanjem generala Ivana Turkalja na dužnost ravnatelja okončana agonija u VSOA-i koja je, zbog nesuglasica i prepucavanja premijera i predsjednika države, ukupno trajala gotovo godinu dana.

  • +8
Daniel Markić Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Premijer i predsjednik i dalje su u svađi, kao i prošle godine, i ne mogu se dogovoriti oko novog ravnatelja SOA-e, nego su aktualnom ravnatelju Danielu Markiću po drugi put produžili mandat na dva mjeseca, do početka rujna kada on preuzima mjesto ravnatelja Obavještajno analitičkog centra Europske unije (EU INTCEN). S obzirom na to da od rujna više neće moći produžavati mandat Markiću, Plenković i Milanović imenovali su zamjenika ravnatelja koji će preuzeti vodstvo nad agencijom do izbora novog ravnatelja, što će možda biti on, a možda i netko drugi. Da se dvojac nije dogovorio oko toga tko će biti imenovan ravnateljem nakon odlaska Markića dokazuje i Plenkovićeva rečenica da će se nakon Markićeva odlaska on i Milanović 'vratiti na tu temu'.

Bez fotografija

Novi zamjenik ravnatelja SOA-e Hrvoje Omrčanin, rođen je 1976., a u državnoj upravi zaposlen je od 1998. te je radio u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Dugogodišnji je djelatnik SOA-e, a do sada je bio pomoćnik ravnatelja za operacije na kojoj je dužnosti rukovodio operacijama SOA-e i prikupljanjem podataka. Tijekom karijere u SOA-i, prošao je sve stepenice, od operativnog djelatnika, preko načelnika odjela i načelnika sektora, do pomoćnika ravnatelja. U njegovoj službenoj biografiji navodi se da se razvijao u području operativnog rada i strateških poslova te je završio brone nacionalne i međunarodne edukacije i obuke iz područja sigurnosno-obavještajnog rada. Predavač je na stručnim edukacijama SOA-e. Kao što je i za očekivati, na internetskoj tražilici nema fotografija novog zamjenika ravnatelja SOA-e, niti je poznato više informacija o njegovom privatnom životu i profesionalnoj karijeri.

Koliko će dugo Omrčanin biti vršitelj dužnosti ravnatelja te hoće li biti imenovan ravnateljem ili će ipak netko drugi biti izbor predsjednika RH i premijera, ostaje za vidjeti najesen.