ravnatelj odlazi

Plenković: Dogovorili smo se s predsjednikom Milanovićem i riješili pitanje SOA-e

02.07.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio da je riješeno pitanje SOA-e, čijem ravnatelju Danielu Markiću ovaj tjedan istječe dva mjeseca produženog mandata

Plenković je rekao da je na međunarodnom natječaju dosadašnji ravnatelj SOA-e Daniel Markić odabran da postane direktor Inteligence centra Europske unije te da će tu dužnost preuzeti od rujna.

'Zato smo se dogovorili da mu mandat produžimo za još dva mjeseca, da gospodin Hrvoje Omrčanin bude imenovan za zamjenika, pa ćemo se nakon toga vratiti na tu temu', rekao je Plenković.

Najavio je pomoć Bošnjacima i drugim mjestima poharanim nevremenom, no rekao je da se treba ići uobičajenom procedurom da lokalne vlasti naprave uvid u procjenu štete, a da nakon toga Vlada pomogne.

'Žao mi je ljudi koji su stradali, od tisuću krovova u Bošnjacima, 900 ih je oštećenih', rekao je premijer. Što se tiče rezolucije o Jasenovcu, koja je donesena u parlamentu Crne Gore, Plenković kaže da je ona dovela do podjela unutar Crne Gore.

  • +18
Ilustrativna galerija/Andrej Plenković na konferenciji za medije Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'To je loš i nepotreban potez, osobito jer je Hrvtaska bila vrlo konstruktivna u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, a ovaj potez prema nama šalje signal, a to je pitanje povjerenja i namjere', rekao je premijer. Odbacio je bilo kakvu mogućnost da bi državne institucije bio ucijenjen, a vezano za hakerski napad na KBC Zagreb.

'Nema šanse da državne institucije budu ucijenjene na bilo koji način. Sve službe analiziraju situaciju. Koliko mi je poznato, sve funkcionira normalno, sve baze podataka su u ovom trenutku dostupne liječnicima. Jesu li oni uspjeli uzeti neke podatke pa ih objaviti, to je neetički. ako to naprave. Neće ništa dobiti od Hrvatske, Hrvatska ne prihvaća ucjene kriminalaca. Ne pregovramo s nekim tko krade podatke', zaključio je Plenković.