aktualne teme

Plenković: Nećemo ostaviti SOA-u obezglavljenu. Vujčić? Ima velike šanse!

01.07.2024 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će se ovaj tjedan voditi razgovori s predsjednikom Republike o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) i njegovog zamjenika, istaknuvši kako SOA-u neće ostaviti obezglavljenu.

"Vodit će se razgovori ovoga tjedna kao što sam najavio u subotu. Njemu (Markiću) je mandat do 6. srpnja i moramo nešto odlučiti. Nećemo ostaviti obezglavljenu SOA-u u vremenu kada imate kibernetičke napade i hibridne prijetnje", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Odgovorio je time na novinarski upit jesu li s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem postignuti kakvi dogovori vezani uz imenovanje čelnika SOA-e.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da postoje kontakti između Ureda Vlade RH i Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja SOA-e i njegovog zamjenika, a idućeg tjedna će se tom temom baviti Vlada i predsjednik RH.

Upitan treba li guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću produžiti mandat koji istječe 13. srpnja, najavio je kako će ovaj tjedan obaviti konzultacije o nekim od ključnih dužnosti u sustavu Savjeta HNB-a kojima ističe mandat.

  • +11
Dolazak članova na širu sjednicu Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Podsjetio je i da su proteklih godina zajednički radili na najvažnijem velikom projektu za naše gospodarstvo i financijski sustav a to je članstvo u europodručju i uvođenje eura.

"Još u 2017. godini krenuli smo u proces Strategije za uvođenje eura. Radili su zajedno stručnjaci HNB-a i nadležnih resora Vlade, usvojili Strategiju te u minutu ispunili sve obaveze i odlično zajednički surađivali. Tako da su njegove šanse vrlo velike", poručio je.