NJEMAČKE REAKCIJE NA OXI

Merkel šuti, ostali napadaju Ciprasa kao 'prljavog ljevičara' i 'lažljivca'

06.07.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Objava rezultata grčkog referenduma, na kojem su uvjerljivo trijumfirali oni koji podržavaju premijera Aleksisa Ciprasa, pokrenula je u medijima i reakcije njemačkih političara, među kojima su se po svojoj oštrini najviše izdvojili socijaldemokrati, pa je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio kako je Grčka porušila sve mostove prema svojim europskim partnerima i da se s njima uopće ne može pregovarati. Kancelarka Angela Merkel po svom je običaju, odlučila zasad šutjeti

Nakon što su mediji objavili da je u Grčkoj OXI dobio više od 60 posto glasova na referendumu, iznad Berlina se dogodio prolom neba. Munje i gromovi, snažan vjetar i pljusak su zalili glavni grad Njemačke pa su njemački novinari na Twitteru ironično počeli komentirati kako je u pitanju reakcije njemačke politike na odluku grčkih glasača – plakanje od bijesa. I doista, među prvim reakcijama na rezultate referenduma bila je i ona predsjednika SPD-a i vicekancelara Sigmara Gabriela koji je izjavio kako 'Aleksis Cipras vodi grčki narod na put gorkog odricanja i beznađa' te da s njime više nije moguće pregovarati. Gabriel smatra da je Cipras 'srušio posljednji most preko kojega su se Grčka i Europa mogli prijeći na putu do kompromisa', a 'odbijanjem pravila igre eurozone novi paket pomoći težak milijarde jedva je moguće zamisliti'.

Podjednako je oštro nastupio i Gabrielov stranački kolega Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, koji je u intervjuu izjavio da grčka vlada mora popustiti kako bi se postigao kompromis te ih je izazvao da podnesu vlastite prijedloge za rješavanje situacije. Schulz smatra da 'rezultat referenduma nije ojačao pregovaračku poziciju Grčke' te je naročito napao (sada već bivšeg!) grčkog ministra financija Janisa Varufakisa kao 'čovjeka koji nije spreman na kompromis'. Dodao je i kako EU treba Grčkoj poslati humanitarnu pomoć zbog teške socijalne situacije u toj zemlji te da 'nije prihvatljivo da u državi eurozone vidimo slike poput one grčkog umirovljenika koji plače jer više ne može kupiti lijekove za svoju bolesnu suprugu'.

Potpredsjednica CDU-a Julia Klöckner rekla je pak da 'EU nije udruženje za ispunjavanje želja u kojemu jedni individualno određuju pravila igre, a drugi sve to plaćaju' te da je 'u interesu ostalih europskih građana i poreznih obveznika ne davati usluge onima koji nisu spremni na protuusluge za to'. Zato iz sestrinske stranke CSU-a nije bilo suzdržavanja te je glavni tajnik bavarskih socijalkršćana Andreas Scheuer izjavio sljedeće: 'Moramo sada trijezno reagirati, ali je jasno da ljevičarski ucjenjivač i obmanjivač naroda Cipras ne smije proći sa svojim prljavim potezima.' Potpredsjednik parlamentarne frakcije CDU/CSU u Bundestagu Ralph Brinkhaus kratko je ponovio da 'još uvijek vrijedi deviza: pomoć samo ako se provode reforme'.


S druge strane, indikativno je da ni kancelarka Angela Merkel ni njemački ministar financija Wolfgang Schäuble nisu ništa rekli za medije, a oni su dvije ključne osobe s njemačke strane u ovoj krizi Europske unije. Opozicijske stranke Die Linke i Zeleni su pak s više simpatija komentirali grčko OXI pozivajući na nastavak pregovora i na primjereno ponašanje prema Grčkoj, koja je i dalje članica Europske unije.

Kada je pak riječ o njemačkim medijima, urednik vanjske politike u Süddeutsche Zeitung Stefan Cornelius, kojega se smatra bliskim najbližem krugu Angele Merkel, objavio je u nedjelju navečer komentar u kojemu traži da se Grčku što prije izbaci iz eurozone. Frankfurter Allgemeine Zeitung u kratkom i značajno suzdržanijem komentaru objavio je da za Grčku tek sada dolaze crni dani, ali da se ne može predvidjeti kako će se situacija razvijati. Ciprasovu pobjedu na referendumu ocjenjuju kao Pirovu. Der Spiegel pak piše da 'Cipras pogrešno ocjenjuje raspoloženje u Europi' i da 'su pred Grčkom gorki tjedni'. Tageszeitung nasuprot tome grčko NE vidi kao senzaciju kojom je ispisana svjetska povijest. TAZ smatra da bi nakon rezultata referenduma 'eurozoni bilo pametno izaći Grcima u susret' te da pritom svatko može sačuvati svoj ugled.

RTL Autor: RTL