kraj paklenih vrućina

Meteorolozi otkrili kad prestaje toplinski val: Stiže puno pljuskova s grmljavinom

18.07.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Gotovo dva tjedna toplinski val otežava normalno funkcioniranje, posebice osjetljivoj populaciji, ali i životinjama. Olakšanje ne donose ni noćni sati, osobito u Dalmaciji, gdje se temperatura tek nakratko spušta ispod 30 stupnjeva. Uskoro konačno stiže olakšanje - temperature će pasti

Danas će u cijeloj zemlji biti sunčano i vruće, na obali i vrlo vruće. U unutrašnjosti su uz umjeren razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a poslijepodne uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 34 i 38°C, prognozira DHMZ.

Za danas i sutra za kopno je i dalje na snazi narančasto upozorenje zbog velike opasnosti od toplinskog vala, a na obali i dalje je na snazi crveno upozorenje te označava vrlo veliku opasnost.

I danas će vladati vrućina i sparina jer će po jugoistočnom rubu prostrane i stabilne anticiklone nad Hrvatsku pritjecati topao zrak s jugozapada, rekla je Tomislava Hojsak iz DHMZ-a za HRT. Stoga će na istoku zemlje prevladavati sunčano, poslijepodne s malom naoblakom.

Stižu pljuskovi

A njezinim jačim vertikalnim razvojem vjerojatnost za pljusak povećana je oko gorja. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Ujutro oko 21 stupanj, poslijepodne od 33 do 35. Nakon još jedne tople noći u središnjoj Hrvatskoj, sutra će se vruća 32 do 34 stupnja lakše podnositi uz umjeren sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će sunčano.

Vrlo mala vjerojatnost za pljusak postoji u Banovini, ali i u gorskoj Hrvatskoj prilikom jačeg dnevnog razvoja oblaka nad planinskim vrhuncima. Vjetar umjeren sjeveroistočni, na moru umjerena i jaka bura, ujutro pod Velebitom s olujnim udarima. Poslijepodne će slabjeti i okretati na maestral. Dnevna temperatura u gorju od 28 do 31, na moru vrućih 33 do 37 stupnjeva.

Kraj toplinskog vala za vikend

U subotu će doći do prekida toplinskog vala zbog čestih i lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom, a ponovo su mogući krajem nedjelje.

Na Jadranu će do kraja tjedna prevladavati sunčano i vruće vrijeme, uz noćne temperature koje će ostati visoke. Međutim toplinski val će slabiti zbog sve veće mogućnosti za pljuskove s grmljavinom. Najizgledniji su u subotu dok su na sjeveru mogući i u nedjelju. Nakon bure i maestrala, u nedjelju će zapuhati jugozapadni vjetar.

Meteorologinja Tea Blažević za N1 također najavljuje kraj toplinskog vala tijekom vikenda. 'Subota će donijeti kraj toplinskog vala jer će biti vrlo česti pljuskovi s grmljavinom diljem unutrašnjosti, ali i na Jadranu. Temperature će na kopnu ponegdje pasti i za desetak stupnjeva.'