glasanje u un-u

Milanović: 'Neću šutjeti, nemamo komplekse, nismo potomci nacista'

30.10.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na promociji novih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dodjeli prvih časničkih činova na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman". Kasnije se obratio medijima

'Nije da nisam bio konzultiran, ali to je odrađeno meni iza leđa. Odnosno nije baš iza leđa, jer smo mi znali da se to događa pa rekao 'ajde da vidimo što će napraviti. Tu je odsustvo kičme pokazao i stalni predstavnik. Njegova stvar, jer to je čovjek koji se volio reklamirati kao veliki borac za ljudska prava. Bio je čak pomoćnik glavnog tajnika', rekao je Milanović o glasanju u UN-u.

'Nema problema glasati za rezoluciju gdje je trebalo ostati samo suzdržan, to je bit priče. Tu je još bilo par neobjašnjivih postupaka, recimo zašto je Austrija glasala za to. Češka ministrica govori da trebaju izaći iz UN-a… Pa izađi, tko te drži. Postoji nešto što se zove čast, repoutacija, zdrav razum i s time se ne bi trebalo igrati. U ovoj situaciji šutjet neću. Mi nemamo nikakve komplekse niti smo proganjali židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti baš svakave, ali baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgvoornosti i to iz perspektive jednog hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve. Nemamo komplekse, nismo potomci nacista, potomci smo uglavnom antifašista. Kompleksa nema, ako ih Austrijanci i Njemci imaju, neka ih liječe. Trenutno se tamo događa ne dobro i nema nevinih. Neću šutjeti, ali neću ni galamiti svaki dan kao neki izraelski ambasador u Zagrebu kojemu je najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba, a da naša bjeda od Vlade ne reagira', poručio je Milanović.

Kazao je da se na Bliskom istoku događa 'ne-dobro' i da nema nevinih.

Komentirajući objašnjenja ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i premijerovog savjetnika Mate Granića o tome zašto je Hrvatska glasala protiv UN-ove rezolucije, predsjednik Milanović je rekao: 'Obrazloženja ovoga što je maznuo javnu imovinu 1991. i specijalizirao se za pomor svinja i objašnjenja njegovog mentora Mate Granića - to je razina za oduzimanje poslovne sposobnosti. Mate Granić, Plenkovićev mentor i propali predsjednički kandidat u kampanji koju mu je vodio Plenković, govori o tome kako sustav kohabitacije ne funkcionira i kako oni moraju kršiti Ustav. Vi ćete kršiti Ustav tako da se ne konzultirate s Predsjednikom. Mi smo tako glasali da vratimo dug? Kome? Amerikancima? To je čovjek rekao, pri zdravoj pameti. Mi tako rasprodajemo svoj ugled i reputaciju u UN-u'.

  • +40
Milanović sudjelovao na promociji novih časnika Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Čekamo da nam dedramatizator objasni što su to napravili. Plenković se slikao s Novakom Đokovićem. To je inače onaj rusofil. Genijalni sportaš, za kojega u principu navijam, ali rusofil. Istovremeno se obračunava sa saborskim zastupnicima koji su glasali protiv uvlačenja Hrvatske u rat i obuke vojnika za rat u Ukrajini - jer gledaju hrvatske interese- ali nema problema naslikavati se s ljudima koji su otvoreno na strani Moskve', kazao je predsjednik.

'Ne vidim za sada, vjerujem da se to neće dogoditi. Za moguće posljedice svu odgovornost će morati preuzeti grupa bezveznjaka koja stoji iza toga“, odgovorio je', kazao je Milanović upitan je li spomenutim glasanjem kompromitirana nacionalna sigurnost, odnosno je li tako na Hrvatskoj nacrtana meta

Upitan hoće li ići u Vukovar, s obzirom na HOS i plakate najave, poručio je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi da 'stane malo na loptu'. 'Nije tome tu mjesto. Meni su se najavili neki gosti iz inozemstva koji bi rado prošetali tamo. Vidjet ćemo što će biti', kazao je.

'Idem i gledam. Stojim i gledam. Donijet ću odluku', rekao je Milanović na ponovljeno pitanje hoće li ići u Vukovar.