DOPISIVANJE DVOJICE PARTNERA

Milanović odgovorio na Jakovčićevo pismo

07.06.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Premijer i šef SDP-a Zoran Milanović odgovorio je danas na pismo šefa IDS-a Ivana Jakovčića. Što je Milanović odgovorio Jakovčiću i je li pristao na zahtjev da se sastanu svi koalicijski partneri, u Vladi ne žele otkriti jer kažu da s partnerima neće komunicirati preko medija

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić u srijedu je poslao pismo svim koalicijskim partnerima, šefovima SDP-a, HNS-a i HSU-a, tražeći sastanak koji će njihovo partnerstvo vratiti na početke: 'Ne znam hoće li kolege pristati, prijedlog je da se nađemo jer je važno da pokažemo zajedništvo u krizi', rekao je Jakovčić u srijedu.

Zoran Milanović tek mu je danas sastavio pismo i odgovorio na njegove zahtjeve, no što je odlučeno i hoće li se održati sastanak koalicijskih partnera - u Vladi ne žele otkrivati medijima.

Šefica HNS-a Vesna Pusić i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podržali su Jakovčićevu inicijativu za sastankom. Hrelja je rekao da moraju zajednički planirati svoje aktivnosti ako će zajednički snositi odgovornost za izlazak iz krize. Naglasio je samo kako ne želi biti nikakav miritelj između Milanovića i Jakovčića.

Naime, odnosi šefova SDP-a i IDS-a narušeni su još kada je Milanović raspustio stranačke organizacije u Istri krajem 2012. godine. Tu je Jakovčić vidio prijetnju svoga partnera koji je imao ambicije srušiti IDS u Istri i ojačati SDP. Tada se Jakovčić počeo braniti napadima koji su se odbijali od zida tišine koji je podignuo Milanović. 'Ovo što Milanović radi Istri posljednji je činio Franjo Tuđman u devedesetima. Unatoč svemu, IDS neće istupiti iz Vlade', govorio je Jakovčić prošle godine i sve više ljutio premijera.

Milanović je IDS-u 'preoteo' Damira Kajina koji se udružio sa SDP-om, kandidirao za župana Istarske županije i izgubio od IDS-ovog Valtera Flege. SDP je u Istri blago ojačao, ali ipak ne dovoljno da sruši IDS. Na valu izbornog uspjeha Jakovčić je izašao iz kuta i odlučio 'obnoviti svoje članstvo' u Kukuriku koaliciji.

U Vladi kažu da se njihovi koalicijski odnosi svode na rad u okviru Vlade, u kojoj su zastupljene sve stranke (IDS-ov portfelj je Ministarstvo turizma), Jakovčić je navodno čak izrazio stav da je spreman čak i postati član ministar ili potpredsjednik. Neki ministri komentirali su tu Jakovčićevu ambiciju i rekli da je imao priliku sjediti u Vladi kada mu se to nudilo na početku mandata, no on je očito imao druge ambicije, pa se čak kandidirao na izborima za parlament EU-a - i izgubio.

Cilja li Jakovčić na mjesto potpredsjednika Vlade Nevena Mimice, koji odlazi u Bruxelles na mjesto europskog povjerenika za potrošače, ili samo provocira Milanovića demonstrirajući svoju važnost pobjedom IDS-a na lokalnim izborima u Istri, nismo uspjeli saznati jer Jakovčić danas cijeli dan nije bio dostupan na mobitelu.