reakcija predsjednika

Milanović: Zbog izraelskih napada, razmislit ćemo hoćemo li poslati vojnika u Libanon

15.10.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Izrael je u više navrata napao snage UN-a u Libanonu koje tamo djeluju u sklopu misije UNIFIL. U toj je misiji bio i jedan hrvatski časnik, kojem se trenutno organizira povratak u Hrvatsku

Na izraelske napade na pripadnike UN-a, kao i o nastavku hrvatskog sudjelovanja u misiji UNIFIL, reagirao je predsjednik RH Zoran Milanović. Njegovo priopćenje donosimo u nastavku.

'Predsjednik Republike Zoran Milanović osuđuje višekratne napade Izraelskih obrambenih snaga (IDF) na pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju životi pripadnika UNIFIL-a čija je misija čuvanje mira i sigurnosti na tom području. Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske obrambene snage, moraju učiniti jest odmah zaustaviti svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a.

  • +19
Ilustrativna galerija/Zoran Milanović na vojnoj vježbi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

Kao što je upozorilo i Vijeće sigurnosti UN-a, pripadnici i objekti mirovnih snaga UN-a nikada ne smiju biti meta napada. Zadaća je pripadnika UNIFIL-a braniti međunarodni mir i sigurnost na tom području, odnosno osigurati punu provedbu rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libanona i Izraela. Pripadnici UNIFIL-a nastoje spriječiti eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih obrambenih snaga na njih, na žalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i izravno doprinose širenju tog sukoba.

U misiji UNIFIL-a nalazio se jedan pripadnik OSRH, njegovo sudjelovanje u misiji je završeno i u tijeku je organizacija njegovog sigurnog povratka u Hrvatsku. O upućivanju pripadnika OSRH koji bi ga trebao zamijeniti u misiji UNIFIL-a odlučit ćemo naknadno, vodeći prije svega računa o sigurnosnoj situaciji', piše u priopćenju poslanom iz Ureda predsjednika RH.