želi fer odnose

Milanović žestoko o članstvu Ukrajine u EU: To je nepravedno i neozbiljno!

11.10.2024 u 18:48

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na 19. sastanku šefova država Arraiolos grupe koji je u petak u Krakovu. Od tamo se javio i porukom na Facebooku, gdje je jasno rekao što misli o ulasku Ukrajine u EU

'Kada se govori o proširenju EU na Ukrajinu i Moldaviju, a tek nakon toga o zemljama u našem susjedstvu - to je duboko nepravedno prema Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Rekao sam danas u Krakovu da su te zemlje realno puno izgledniji kandidati za članstvo u Europskoj uniji. Crna Gora ili Bosna i Hercegovina, posebice zbog našeg interesa i tamošnjih Hrvata, svakako su puno izgledniji kandidati za EU od Moldavije i Ukrajine. Imamo tu i članice NATO-a, Crnu Goru i Albaniju, koje se već godinama muče. To je od strane EU - neozbiljno!‘, napisao je Milanović na Facebooku.

Ovo nije prvi put da je Milanović zamjerio što se Ukrajinu stavlja u red prije BiH. Još prije dvije godine bunio se protiv brzog ukrajinskog puta u EU. Tada je, prilikom posjeta Sjevernoj Makedoniji, kazao da ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi da bi onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne i sigurnosne politike trebalo biti da ga dobije i Bosna i Hercegovina.

'Naime, Bosna i Hercegovina je u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine. Dakle, bilo bi dobro da mi svatko tko se protivi tome objasni zašto je protiv, tu govorim o Bruxellesu. Što se tiče nas, hrvatske politike i Hrvata, tu očekujem da to bude nulta točka politike i da vlada i njezini predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini i kada se ta odluka bude donosila, da kategorički uvjetuju da ga dobije i Bosna i Hercegovina', rekao je tada predsjednik Milanović.

I Ukrajina i BiH dobile su status kandidata 2022., no u ožujku ove godine BiH je dobila i formalno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.