AFERA LEX PERKOVIĆ

Miljenić: Što me briga hoće li mi netko zamjeriti

28.08.2013 u 21:33

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je večeras kako će hrvatska Vlada mijenjati Zakon o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (EU), u javnosti poznatiji pod nazivom 'lex Perković', u vezi s vremenskim ograničenjem primjene europskog uhidbenog naloga i da će to biti u redovitoj proceduri.

Na pitanje hoće li Josip Perković biti izručen Njemačkoj, rekao je da on, kao ministar pravosuđa, to ne može komentirati jer je to pitanje o kojemu odlučuje hrvatski sud. Gostujući u dnevnicima triju nacionalnih televizija, ministar Miljenić je rekao da se mora promjeniti Ustav RH i ukinuti zastara za politički motivirane zločine te da se nada kako će to biti učinjeno što prije.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome je li prijepor s Europskom komisijom sad bio 'nepotreban rat', s obzorom na to da će se zakon ipak mijenjati, kazao je da je to otvorilo dva pitanja koja se moraju riješiti: jedno je odnos prema prošlosti, odnosno zastara, koja štiti počinitelje najgnjusnijih kaznenih djela, a drugo je šire društveno pitanje zaštite interesa hrvatskih građana.

Miljenić je, među ostalim, izjavio kako će Vlada nastaviti raditi na tome da hrvatski građani budu izjednačeni s građanima ostalih članica EU.

Ponovio je i navode iz pisma što ga je danas uputio potpredsjednici Europske komisije (EK) Viviene Reding kako će će hrvatska Vlada predložiti EK pokretanje inicijative za jednaku primjenu Europskog uhidbenog naloga u svim državama članicama, a zbog uspostave jednakosti među građanima EU i jačanja pravne sigurnosti. Jer, istaknuo je Miljenić, to je bila i bit ulaska Hrvatske u EU - da naši građani imaju ista prava i isti tretman kao i drugi građani EU, odnosno da, kako je rekao, 'hrvatski građani konačno odlučuju o svojoj sudbini'.

Ministar Miljenić smatra da Republika Hrvatska nije pretrpjela nikakvu štetu na međnarodnome planu, već da bi ona bila počinjena kada bi Hrvatska, izjavio je, 'na svaki mig i svaki nalog koji dođe izvana, kada se kaže 'skoči', mi pitali samo 'koliko visoko', što smo, nažalost, prečesto činili u prošlosti'.

'U ovim odnosima nema ljubavi, nema mržnje, ima samo naš interes te način na koji ćemo ga štititi ili nećemo. Tu vam nitko neće doći i pitati vas zašto ste to radili. Ma što me briga da li će mi netko zamjeriti. Mi imamo svoju poziciju koju trebamo braniti na svaki mogući način', rekao je Miljenić i dodao kako je vlada radila tako jer je smatrala da je u pravu.

Podsjetio je da se Zakon o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU mijenjao u 57 odredbi, usklađivao s dvije direktive i s čitavim nizom drugih propisa te da je trebao biti donesen do 1. srpnja ove godine. Ministar je podsjetio kako tijekom pristupnih pregovora pregovarači nisu ispregovarali i pitanje vremenskog ograničenja što Miljenić smatra pogreškom i ističe kako je upravo to vlada sada nastojala sanirati.

U vezi s tvrdnjama kako je narušen ugled Hrvatske, ministar Miljenić je napomenuo kako je prošle godine EK inicirala 58 postupaka protiv raznih država pred sudom u Luksemburgu, a ove godine 40. 'Dakle, normalno je da jedna država tumači neki zakon na jedan način, a Komisija na drugi. Nešto se riješi u mirnim razgovorima, kao što smo mi to riješili, neki slučajevi završe pred sudom, a sud presudi', kazao je.