odlazak u misiju

Burno na Odboru za obranu: Zbog Milanovićeve odluke HDZ-ovci srušili kvorum

16.10.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Sjednica Odbora za obranu pretvorila se u prepucavanje nakon što je ministar obrane Ivan Anušić izjavio da je predsjednik RH Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu da dođe na sjednicu odbora

Na samom početku sjednice odbora, kojim predsjeda SDP-ov Arsen Bauk, Anušić je rekao da će zatražiti mišljenje odbora zbog toga što načelnik Glavnog stožera, koji je bio pozvan na sjednicu i koji je najrelevantniji za objasniti problematiku, nije na sjednici.

'Zatražit ću mišljenje Odbora jer ovdje nije načelnik Glavnog stožera koji je bio pozvan, koji ovdje treba biti i koji je najrelevantniji za objasniti ove teme o kojima govorimo. On će iz potpunog neutralnog kuta te teme komunicirati. Ne razumijem zbog čega su ovdje četiri predstavnika Ureda predsjednika, a čovjek koji je ovdje trebao biti, general-pukovnik Tihomir Kundid, 15 minuta prije dolaska na Odbor, mene obavještava da mu je predsjednik zabranio dolazak i da mu je izdao zapovijed da mora biti u Uredu predsjednika. Hoću očitovanje imali li smisla nastaviti dok ne dođe načelnik Glavnog stožera', rekao je na početku Anušić, a prenosi N1.

HDZ-ovci napustili sjednicu

S obzirom da smatraju da se sjednica odbora ne može nastaviti bez načelnika Glavnog stožera, HDZ-ovci su napustili sjednicu, čime je i izgubljen kvorum, pa odbor ne može donositi odluke i zaključke, iako može nastaviti raspravljati o točkama dnevnog reda.

  • +31
Odbor za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Miro Bulj rekao je da 'ovi igrokazi nisu na čast ni nama zastupnicima, predsjedniku, Ministarstvu obrane, a osobito Hrvatskoj vojsci', na što mu je Anušić odgovorio da je puno puta upozoravao na to da predsjednik RH opstruira Oružane snage.

Tko politizira vojsku

'Hrvatsku vojsku nitko ne uvlači u rat i zato je tu trebao biti načelnih Glavnog stožera koji bi sve objasnio. A ne da se zabrani dolazak tom čovjeku pa da se moje riječi tumače kao političke poruke koje ja moram izgovoriti. Shvatite već jedanput da je vaša odgovornost govoriti istinu hrvatskom narodu, ne plašiti ih, ne širiti paniku i zbog predizborne kampanju koristiti sintagmu da će hrvatski vojnici ginuti u Ukrajini', rekao je Anušić.

Nakon odlaska HDZ-ovih zastupnika i pauze, predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić objasnio je Milanovićev stav. Prema njegovim riječima, predsjednik RH ne želi da se vojska ispolitizira i da načelniku Glavnog stožera nije mjesto da na odboru objašnjava jednu političku odluku, što odlazak u misiju jest, niti mu je mjesto da objašnjava je li ta odluka dobra ili nije. To, kaže Miljenić, treba objašnjavati ministar obrane, koji 'ima tisuću ljudi koji rade za njega', pa mora znati objasniti.