novi skandal

Anušić: Milanović je zabranio šefu vojske da dođe na Odbor za obranu

16.10.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić optužio je predsjednika RH Zorana Milanovića da je zabranio načelniku Glavnog stožera, generalu Tihomiru Kundidu, da dođe na današnju sjednicu Odbora za obranu

Anušić je to rekao u izjavi medijima uoči sjednice Odbora za obranu, a dodao je da je Milanović na sjednicu tog odbora poslao svoja dva savjetnika, Orsata Miljenića i Ivicu Olujića.

Kao razlog za to što Milanović nije dopustio generalu Kundidu da dođe na sjednicu odbora, Anušić navodi da predsjednik nije želio da netko objektivno objasni odluku o slanju nekoliko hrvatskih časnika u Njemačku u misiju potpore Ukrajini - NSATU.

'To što je zabranio načelniku Glavnog stožera da dođe na sjednicu odbora još je jedan pokušaj da onemogući da se iz neutralnog i stručnog kuta objasni kakva je to misija. Zato se pokušalo i medije maknuti sa sjednice odbora, ali se u tome nije uspjelo', rekao je Anušić i dodao da ovaj potez predsjednika RH predstavlja urušavanje sigurnosne arhitekture RH.

  • +6
Ivan Anušić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Danas se na sjednici Odbora za obranu raspravlja o više odluka o slanju hrvatskih vojnika u razne misije NATO-a, EU-a i UN-a, a odluka o slanju časnika u Njemačku zadnja je točka dnevnog reda. Milanović je uskratio svoju suglasnost za tu odluku jer smatra da tom misijom NATO ulazi u rat u Ukrajini, pa će Vlada pokušati tu odluku izglasati dvotrećinskom trećinom u Saboru, za što su šanse prilično male.