odgovor ministra

Anušić oštro: Napustio sam školu da bih branio ovu državu, a Milanović je nije branio

30.09.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić odgovorio je predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji je za njega rekao da nema škole

'Čovjek se izbezumio i obezglavio u zadnje vrijeme, a Plenković ga pritišće da rovari za Primorca. Izišao je iz svoje zone komfora, a to je Antunovac. To je čovjek koji nije vidio svijeta i nema škole. Dobio je nešto preferencijalnih glasova i narasla su mu krila, vidio se na Plenkovićevu mjestu i još se uvijek vidi', rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV prošli tjedan. Anušić je Milanoviću odgovorio također u intervjuu u Dnevniku Nove TV.

'Ja sam napustio školu da bih branio ovu državu i da bi on mogao završiti svoje škole i biti predsjednik iste te države, koju nije branio, i meni spočitavati da sam izašao iz komfor zone, da sam neškolovan i da nisam vidio svijeta', odgovorio je Anušić Milanoviću i dodao da je on svoje školovanje nakon Domovinskog rata platio svojim novcem.

  • +11
Ilustrativna galerija/Ivan Anušić u vojarni Bilogora Izvor: Pixsell / Autor: Josip Mikačić

'Svijeta sam vidio dovoljno da znam koje su vrijednosti Hrvatske i hrvatskog naroda. Tako se i ponašam, za razliku od njega', poručio je Anušić.

Anušić u vojarni Bilogora Izvor: Pixsell / Autor: Josip Mikačić

Anušić je u intervjuu reporterki Sabini Tandari Knezović urekao da ne želi mijenjati ovlasti predsjednika, kako se tumači u javnosti.

'Puno puta se komuniciralo mijenjanje Ustava, ali nismo mi amateri i znamo kako funkcioniraju stvari. Ja govorim o izmjenama Zakona o Oružanim snagama i Zakona o obrani, o reguliranju i redefiniranju odnos ovlasti i odnosa ministra obrane i predsjednika. Predsjednik to vidi kao udar na sebe jer mu se više ne bi dozvolilo da zloupotrebljava svoju poziciju. Kao što sam rekao prije mjesec i pol, 345 puta je helikopter Oružanih snaga letio zbog njegove zapovjedi', rekao je Anušić.

Tvrdi da je Milanović vojnim helikopterima letio 'nebrojeno puta više' nego njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović (iako Ministarstvo obrane ne želi odgovoriti na upit novinara koliko su vojnim helikopterima letjeli bivši predsjednici, ali i sam ministar Anušić, op. a.).

'Ja sam vas, kao novinare, zamolio više puta da njega pitate o tome. Nije problem što je on letio, nego gdje je letio i što je bila namjera tog leta. Ne možete letjeti s ručka na ručak, nego trebate letjeti za državne potrebe. Ne možete letjeti da biste otišli na utakmicu ili neku manifestaciju ili otići na ručak. Porezni obveznici, i vi koja sada sa mnom razgovarate, sve to plaćaju i trebaju znati zbog čega je predsjednik potrošio milijun i nešto tisuća eura na gorivo. Neka leti i dalje, neka leti i 800 puta godišnje, ali neka kaže javnosti koji su razlozi leta. Ništa više', rekao je Anušić.