ŠEF UREDA PREDSJEDNIKA

Miljenić o zabrani šefu vojske: Nema većih rušitelja ustavnog poretka od HDZ-a!

16.10.2024 u 19:20

Bionic
Reading

Predsjednik je morao još jednom intervenirati i spriječiti još jedan pokušaj HDZ-ovog miješanja u pitanja vojske, jer je riječ o rušenju ustavnog poretka, riječi su kojima je Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika, pokušao obraniti odluku Zorana Milanovića da šefu glavnog stožera HV-a Tihomiru Kundidu zabrani dolazak na današnju raspravu saborskog odbora za obranu na temu sudjelovanja u vojnoj misiji potpore Ukrajini

'Ovo je politička odluka, gdje gospoda iz HDZ-a nisu bila u stanju obrazložiti odluku koju donose. Uvlačiti načelnika u političke igre, da se on opredjeljuje između jedne i druge strane, to nije u redu. Načelnik glavnog stožera nema što obrazlagati odluku koju je donijela Vlada. Što on sad tu ima reći nego - tražili su mi 30 ili 50 vojnika. Ovo nije situacija za načelnika glavnog stožera. Ovo je rušenje ustavnog poretka. Nema u hrvatskoj povijesti ovakvih kršitelja ustava kao što su sadašnji HDZ-ovci!', ljutito je ustvrdio Miljenić gostujući u Dnevniku Nove TV.

'Zar ne bi bilo normalno da, prije nego što preuzimaju obveze po svijetu, pitaju predsjednika što misli o tome? Predsjednik je više puta pozivao vladu da se razgovara. Na tom forumu sjedi i načelnik glavnog stožera. Razgovaramo, i onda imamo ili nemamo zajedničku odluku. Predsjednik neće dopustiti politizaciju Hrvatske vojske. Žao mi je. Takav je Ustav!', zaključio je Miljenić.

  • +31
Odbor za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kako u komentaru za tportal podsjeća Vanja Moskaljov, načelnik Glavnog stožera podređen je i predsjedniku države i ministru obrane, a kao vojna osoba ne smije nijednog od njih kritizirati niti se smije petljati u politiku na bilo koji način i mora paziti da ne 'naljuti' nijednog od dvojice svojih šefova.