ČISTA LUDNICA

Mimica: Uopće nismo raspravljali o lex Perkoviću!

17.09.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica poslao je u utorak medijima pisano objašnjenje o prošlotjednom sastanku Komisije na kojoj je kolegij povjerenika podržao aktiviranje članka 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora, naglasivši da odluku o tome Komisija još nije donijela

'S obzirom na pogrešan dojam koji su pojedini napisi u medijima stvorili o navodnom prošlotjednom jednoglasnom usvajanju odluke Europske komisije o uvođenju zaštitnih mjera suspenzije korištenja sredstava schengenskog instrumenta za Hrvatsku zbog neusklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s odredbama propisa o Europskom uhidbenom nalogu, želio bih pojasniti kako kolegij povjerenika Europske komisije prošli tjedan nije raspravljao niti je donio takvu odluku. Ova će tema u obliku informacije, bez predviđene posebne rasprave, biti stavljena na dnevni red kolegija povjerenika u srijedu, 18. rujna, s prijedlogom da Komisija započne postupak prethodnih konzultacija s državama članicama Europske unije o namjeri donošenja odgovarajućih mjera temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske EU', kaže se u Mimičinoj pisanoj izjavi poslanoj iz njegova ureda u Bruxellesu.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding odgovorila je u petak hrvatskim novinarima na pitanje kako je tekao postupak na sastanku Komisije u petak i je li povjerenik Mimica glasovao za pokretanje postupka predviđenog člankom 39.

'U Komisiji obično ne glasuje, nego se odluke donose dogovorom. Ovaj predmet koji smo predstavili predsjednik Barroso, povjerenik Fuele i ja bio je toliko jasan da je dobio punu potporu kolegija', rekla je Reding.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu komentirao Mimičin položaj.

'Da sam ja na njegovom mjestu, ja bih se iz svega izuzeo. Ali, to je moje mišljenje', rekao je Milanović.