kriva adresa

Ministarstvo obrazovanja pojasnilo zašto je dalo odbijenicu Rodnim studijima

12.07.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Rodni studiji nisu dobili odbijenicu, već su zahtjev poslali na krivu adresu, sukus je odgovora Ministarstva znanosti i obrazovanja na upit tportala o sudbini novog studijskog programa kojeg želi pokrenuti zagrebački Filozofski fakultet

Kako u odgovoru na upit tportala podsjećaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, 11. lipnja 2024. godine Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o ustroju i izvedbi novog sveučilišnog diplomskog studijskog programa Rodni studiji (u trajanju od 2 godine) kojeg je predložilo Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dva dana kasnije, pojašnajvaju dalje, Sveučilište u Zagrebu dostavilo je dokumentaciju za studij Rodni studiji Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, a radi upisa u Upisnik studijskih programa sukladno Zakonu koji je prestao važiti 1. siječnja 2023. godine.

'Ministarstvo je 14. lipnja 2024. godine pisanim putem obavijestilo Sveučilište u Zagrebu o proceduri pokretanja postupka inicijalne akreditacije studija i uputilo ih na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje', poručuju.

Naime, kako kažu u ministarstvu Zakonom o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti (na snazi od 1. siječnja 2023.) propisan je postupak uvođenja novog studija. Visoko učilište obvezno je pokrenuti postupak inicijalne akreditacije studija. Inicijalna akreditacija studija pokreće se podnošenjem zahtjeva za izdavanje dopusnice za izvođenje studija Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Akreditacijski savjet (tijelo Agencije koje vrednuje kvalitetu visokih učilišta i studijskih programa) imenuje Stručno povjerenstvo koje vrednuje predloženi studij. Po provedenom postupku inicijalne akreditacije, Agencija bi ukoliko su ispunjeni svi uvjeti mogla donijeti rješenje o zahtjevu za izdavanje dopusnice. Tek nakon na taj način provedenog postupka može se pokrenuti izdavanje dopusnice i izvođenje studija.

'Agencija za znanost i visoko obrazovanje još uvijek nije zaprimila zahtjev za pokretanje postupka inicijalne akreditacije sveučilišnog diplomskog studija Rodni studij', stoji u dogovoru ministarstva.