Najviše zbog znatiželje i novih saznanja o namirnicama i njihovoj primjeni u svakodnevnom prehrambenom životu. Novi svijet mi je otkrila jedna živahna ajurvedistica i blogerica na tu temu; Tanja Kraljić Strgačić
Danas odoh na godišnji. Dosta mi je Zagreba i ove vrućine. Jedva čekam da svoje dupenceutoćam u more i ne mičem ga najmanje dva tjedna od tamo.
Odlučila sam se za godišnji vulgaris, ali moram priznati da osim takvog nadasve cijenim poluaktivni, dekonstruktivni godišnji na neku temu. U uvodu navedena Tanja vodi radioniceAyurvede na Otoku Ižu gdje ćete otkriti kojoj doši, tipu, pripadate po tjelesnoj i inoj konstituciji te kako po tome balansirati prehranu i naučiti se, kroz hranu/namirnice osim hraniti i liječiti.
Tanja je hodajuća enciklopedija glede malih kućnih pripravaka za kožu, dakle home made kozmetiku, razne tinkture, začine i čajeve koje si možete sami nabrati i posušiti za nadolazeću jesen
Na otoku Ižu osim na njezine radionice možete hodočastiti i po raznim drugim radionicama koje će voditi zanimljivi ljudi iz inozemlja i tuzemlja.
Saznat ćete dakle štošta o sebi kroz odmaranje, vježbanje, plesanje ...
... zdravo hranjenje, slikanje, kupanje i sunčanje!
Tko voli - nek' izvoli!
Tanja, koja inače živi u Americi, ali povremeno dolazi u Hrvatsku konzultirat' ovdašnje zainteresirano pučanstvo, mi je nedavno održala ayurvedske konzultacije i sastavila jelovnik za moje duhotijelo s kojim počinjem - sutra! Zanima me hoću li osjetiti ikakve promjene na navedenome planu.
I sviđa mi se što je Tanja vrlo fleksibilna i sveobuhvatna. Možda joj je to od ayurvede i indijskog načina razmišljanja/življenja. Ili sustavnog ljetovanja na otoku Ižu!
Korijen likoricije od kojega se spravljaju oni crni, slatkogorki gumeni, zarolani bomboni. Jaako zdrav i čest u ayurvedskim čajevima. Skužit ćete ga po specifičnom slatkogorkom aftertejstu
Sustav indijske medicine star 5000 godina koji u prijevodu znači Znanje o životu prepun je informacija koje možete iskoristiti za poboljšanje kvalitete vlastitog života.
Prosurfajte malo po Tanjinom blogu, svašta ćete zgodnog i praktičnog tamo pronaći, a bez da se osjetite indoktrinirano. Samo informirano :).
Evo, ja sam saznala da je kurkuma superzdrav začin koji pomaže pri čišćenju jetre, depresije, ima antiupalna svojstva, prirodni je lijek protiv bolova, dobra prevencija protiv raka i Alzheimerove bolesti! Možete je ubaciti u tijesto za palačinke, salate, rižu i dat će im lijepu boju i ugodan okus. O zdravlju sam već dovoljno napisala ;)
Evo kako kurkuma lijepo izgleda na mladom povrću u woku koje nalikuje na najzdraviji ayurvedski recept - kitcheri! Recept se nalazi na Sjedi&Jedi, a objavila sam ga kao detox pomoć nakon zimskog, blagdanskog prejedanja. Jestiv je i ljeti, s hladnom basmati rižom, mladim kupusom, mrkvicom i mungo grahom (kojega morate ubaciti)