državni simboli

Monako ili Indonezija: Neke zastave gotovo su identične, biste li ih znali raspoznati?

29.09.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Dok je hrvatska zastava sa svojim grbom i šahovnicom prepoznatljiva u svijetu, ima onih država koje se ne mogu pohvaliti unikatnim motivima zastave

Zastave nam mogu puno reći o povijesti i identitetu pojedine države. Prvotno su se koristile na bojišnici, kako bi vojnici lakše uočili svoju stranu, a oni koji proučavaju zastave, veksilolozi, mogu pomoći i u odgovoru na druge misterije - primjerice, zašto ima toliko zemalja sa sličnim zastavama i kako je došlo do tih sličnosti?

Zašto zastave nekih zemalja izgledaju slično?

Brojni su razlozi zašto jedna državna zastava može izgledati slično drugoj. Glavni čimbenik je jednostavna geografija; zemlje iz iste regije ili dijela svijeta često dijele obilježja zastave. Susjedne zemlje vjerojatno će dijeliti zajedničke kulture, vrijednosti i povijest, kao i zajedničko političko ili vjersko nasljeđe. U različitim vremenima u njihovoj prošlosti, susjedne zemlje su možda čak bile dio iste nacije, a njihovi moderni dizajni zastava mogli bi tako predstavljati prošle zajednice. To je slučaj na zastavama Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora, Kostarike i Nikaragve. Sve njihove nacionalne zastave dijele plavu i bijelu boju zastave Srednje Amerike.

Union Jack

Union Jack, odnosno zastava Ujedinjenog Kraljevstva, zapravo je spoj zastava Engelske, Škotske i Irske. Međutim, Union Jack može se vidjeti i na zastavama Australije, Novog Zelanda, Bermuda i Fidžija. Te su zemlje bile ili su još uvijek, u slučaju Bermuda, pod britanskom vlašću i unatoč neovisnosti, na zastavama imaju dio britanskog nasljeđa.

Sunce na zastavama Japana i Bangladeša

Još jedan vrlo sličan par zastava su zastave Japana i Bangladeša. Obje zastave imaju crveni krug u sredini (Japan na bijeloj pozadini, a Bangladeš na zelenoj). U oba slučaja krug je simbol izlazećeg sunca, koje predstavlja i jedinstvo i energiju.

Što veže Monako, Indoneziju i Poljsku?

Neke države imaju zapanjujuće slične zastave, no ne veže ih nikakvo zajedničko nasljeđe. Najbolji primjer za to su zastave Monaka, Indonezije i Poljske. Sve tri se sastoje od samo dva bloka pravokutne boje: crvene i bijele. Monako i Indonezija su zapravo identični, s crvenom na vrhu i bijelom ispod. Zastave Monaka i Indonezije temelje se na heraldičkim bojama prošlih carstava, prva iz grba Monegaske vladavine, a potonja na bojama carstva Majapahit.