KARAMARKO MOTIVIRAO ČLANSTVO

'Moramo pobijediti da se jugofilija nikada više ne vrati'

17.05.2014 u 17:33

  • +14

Hdz-ov motivacijski sabor

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

'Vodimo 2:0 pa dočekajmo Svjetsko prvenstvo s 3:0 na domaćem terenu', poruka je HDZ-a koju je na Saboru te stranke sažeo politički tajnik Tomislav Čuljak pred oko 6.000 okupljenih članova stranke i simpatizera u zagrebačkoj Košarkaškoj dvorani 'Dražen Petrović'

'Ova naša snažna povezanost poruka je HDZ-a koji poručuje da nas samo nekoliko dana dijeli od 3. pobjede u nizu. HDZ šalje poruku da smo spremni preuzeti odgovornost za dobrobit svih građana', kazao je već na početku politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak.

Podsjetio je da je HDZ u teškim vremenima poticao rast i razvoj i da sve što je HDZ napravio, nitko ne može izbrisati iz povijesti. 'Vladajuća koalicija nesposobna je voditi državu i oni su odgovorni za nikada goru gospodarsku situaciju. Zbog toga neka na prijevremenim izborima polože račune građanima', poručio je Čuljak pred gotovo 6.000 euforičnih članova i simpatizera HDZ-a.

Dobro raspoloženje i euforija, koja je na trenutke podsjećala na atmosferu HDZ-ovih skupova kada je na čelu te stranke bio Ivo Sanader, nije čudna kada se uzmu u obzir najnoviji rezultati istraživanja javnog mijenja, prema kojima je HDZ povećao vodstvo pred SDP-om.

Takvi rezultati, naravno, HDZ-u daju razloga za optimizam uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju sljedećeg vikenda. 'Vodimo 2:0 pa dočekajmo Svjetsko prvenstvo s 3:0 na domaćem terenu', kazao je Čuljak.

Uvodno je pozdravio predsjednika EPP-a Josepha Daula, sve članove stranke i simpatizere, predstavnike stranaka koalicije okupljene oko HDZ-a, predstavnike drugih stranaka, bivše premijere i državne dužnosnike, poput Nikice Valentića, Luke Bebića, Ivice Kostovića i Đure Njavre. Na skupu je poseban pozdrav išao i članovima obitelji Tuđman - Miroslavu i Stjepanu Tuđmanu.

Među ostalim Čuljak je kazao da će HDZ, kada ponovno osvoji vlast, vratiti pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. U svom govoru Bleiburga se prisjetio i kandidat HDZ-a za europski parlament Davor Ivo Stier, koji je progovorio i o iskustvima svojeg oca u logorima. Pozvao je na povratak Tuđmanove politike pomirbe te da se u Hrvatskoj provede lustracija.

'Nemojmo se odreći Tuđmana i politike pomirbe. Moderna Europa temelji se na pomirbi i odbacivanju svakoga totalitarizma. No oni su onda izglasali sramotni lex Perković. Mi smo tu da ih zaustavimo. Ti i takvi nisu nikada prihvatili Tuđmanovu politiku pomirbe jer vladaju iz mraka. Takvim starim strukturimama dolazi kraj jer ćemo 25. svibnja pobijediti, pobijedit će HDZ i Europska pučka stranka, najjača snaga u Europi. Oslobođena od okova prošlosti Hrvatska će se konačno razvijati i vratiti na prva mjesta u Europi. Stramota je da smo prvi jedino po nezaposlenosti. To branitelji i mladi ne zaslužuju i zato želimo zaokret u gospodarskoj politici', rekao je Stier, čiji je govor izazvao najviše oduševljenja te je neprekidno bio ispresijecan pljeskom.

Okupljenim HDZ-ovcima obratila se i Dubravka Šuica. 'Imamo najbolju 11-orku u Hrvatskoj. U Europskom parlamentu bit ćemo najbolja sedmorka', uvjerena je Šuica u veliki broj osvojenih mandata.

Na osvajanje sedam mandata pozvao je i prvi na listi HDZ-ove koalicije Andrej Plenković. 'Ono što je bitno u ovom trenutku jest da budemo svjesni da smo prije 13 mjeseci u anketama dobivali 4, 5 zastupnika. Sinoć, uoči našeg sabora, pokazuje se da dobivamo 30 posto, 6 mandata od 11. S obzirom na to da je kolegica Šuica najavila vaterpolsku sedmorku, mi imamo ambiciju za više od toga, ali treba nam zajedništvo, kohezija, snaga, odgovornost prema demokraciji, jer svi izbori su jednako važni', rekao je Plenković.

Daul apelira na veći izlazak na izbore

Najznačajniji gost na HDZ-ovom Saboru bio je predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, koji je apelirao na veći izlazak na euroizbore. 'HDZ s EPP-om napravio je fanastatičan posao na putu prema ulasku u EU i ponosni smo na vas. Živo se sjećam prošlih izbora, bio sam u Dubrovniku i tada smo rekli da Hrvatska nije samo jedna članica u nizu, nego partner, saveznik i uzor za zemlje regije. Jamac mira i stabilnosti. Jedan od razloga zašto sam ovdje jest i neizlaznost na izbore, želim poslati apel, pogotovo mladima, pokušajte skupiti barem 40 ljudi koji nisu glasali. Apstinencija je nešto protiv čega se moramo boriti. Mi zajedno, HDZ i EPP, moramo to izboriti i opravdati naše lice pred očevima Europske unije koji nas gledaju s nebesa, da ostanemo najjača stranka unutar Europskog parlamenta', poručio je Daul.


Pobjedu na izborima na kraju skupa zatražio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 'Naravno da ćemo imati pobjedu i to već za tjedan dana i zato smo ovdje da se pripremimo za pobjedu, da baterije napunimo pozitivnom, domoljubnom energijom, ovo radimo da bismo eksplodirali u pobjedi sljedeće nedjelje', kazao je na početku Karamarko.

Pod vodstvom Franje Tuđmana HDZ je, kazao je Karamarko, krenuo u rušenje komunizma i stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske. 'Srušili smo hrvatski berlinski zid, pobijedili na višestranačkim izborima i ishodili međunarodno priznanje. Naša borba za slobodu bila je od početka organski povezana s našom željom za povratak u zajednički europski dom', kazao je Karamarko.

Vrijednost članstva u EU, dodao je, jest što je Hrvatska danas sastavni dio slobode, vrijednosti i prava. 'Danas ne moramo strahovati za slobodu i sigurnost, zato suosjećamo s građanima Ukrajine koji čeznu za time da postanu dio ovog istog prostora slobode i prava', kazao je šef HDZ-a.

Ulaskom Hrvatske u EU otvorila su se vrata i izgledalo je da ništa ne stoji na putu prosperitetu, dodaje Karamarko. 'Ali prevarili smo se. Zaboravili smo da su te '89. godine, kada je Tuđman trasirao europski put, pripadnici današnje vlasti i njihovi prethodnici bili okrenuti Beogradu i kleli se u Tita, Partiju i Jugoslaviju. To je jedan od razloga zašto su se odmah nakon ulaska sukobili s Europskom unijom kroz lex Perković. Ali isto tako ne možemo isključiti da je njihova odbojnost prema EU jedan od razloga zašto Hrvatska nije iskoristila prvu godinu članstva. Kako objasniti da smo uplatili 3,5 milijarde eura, a do neki dan nismo povukli lipu iz fondova? Da smo to iskoristili, imali bismo rast od dva posto, otvorila bi se radna mjesta. Nažalost nisu, prvenstveno zbog nesposobnosti i zato što se vlast bavila ideološkim i svjetonazorskim pitanjima', kazao je Karamarko.

Aktualna vlast, ponovio je Karamarko, digla je ruke od gospodarstva i Hrvatsku dovela na samo dno. 'Da ova garnitura ostane još jedan mandat, na čemu bi naša država završila? Njihovim neradom Hrvatska je dospjela na samo dno, a ostali izašli iz recesije. Dok ovi budu u Banskim dvorima, ništa se neće promijeniti. Trebamo promjenu smjera, a to može postići koalicija predvođena HDZ-om. Mi imamo rješenje, stručnjake, ljude, planove i projekte i viziju. Zaustavit ćemo negativne trendove i vratiti nadu i optimizam', rekao je Karamarko.

Osvrnuo se i na neke crne mrlje u HDZ-ovoj prošlosti. 'Dok sam na čelu stranke, više se nitko nikada neće koristiti strankom za osobno bogaćenje. Takvi su već otišli, a ako se koji pritajio, najbolje mu je da ode sam. Ne smijemo dopustiti da zbog pohlepe pojedinaca stranka dođe na stup srama. Korupcija van, domoljublje natrag u HDZ', uzviknuo je Karamarko.

Od članova HDZ-a očekuje da se još više aktiviraju kako bi ne samo pobijedili na europskim izborima, nego i na predsjedničkim i parlamentarnim. 'Pobjedimo i pokažimo što ih čeka na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Vratimo nadu građanima. Želimo raditi za dobrobit građana u još boljoj Europskoj uniji. Svjesni smo kako smo teško došli do države i koliko nas je koštao put do nezavisnosti. I tu zemlju koju smo skupo platili, u rukama drže oni koji je nikada nisu htjeli. Naša je obaveza i zakletva onih 15.000 koji su dali život i 30.00 koji su izašli iz Hrvatske, zakletva našoj djeci, zakletva Tuđmanu, da moramo pobijediti i da se lažna socijaldemokracija više nikada ne oporavi, a jugofilija i jugonostalgija nikada ne vrati na scenu', zaključio je Karamarko.
332959,332502,331679,331477