'sigurnost 24'

MORH najavio vježbe s protupožarnim avionima i helikopterom

12.06.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Međuresorna vježba „Sigurnost 24“ održat će se ovaj tjedan na primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, na kojoj će sudjelovati pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s protupožarnim avionima i helikopterom, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva obrane RH

Pripadnici HRZ-a će na međuresornoj vježbi sudjelovati s protupožarnim avionima Canadair CL-415, Air Tractor AT-802 i helikopterom Mi-171Sh sudjelovati na nekoliko lokacija, na području otoka Raba, Varaždinske županije i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama.

Cilj međuresorne vježbe je uvježbavanje i provjera funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojba RH zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga RH i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu, ističu iz MORH-a.

Vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, u dva različita dana, gdje će se provjeriti funkcioniranje sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na požar plovnog objekta, veliki požar na otvorenom prostoru na otoku primorske Hrvatske, požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja na kopnu u unutrašnjosti Hrvatske.

Na području otoka Raba planirano održavanje pokazne vježbe je danas, a sudjelovat će helikopter HRZ-a Mi-171Sh i protupožarni avioni Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802.

Drugi dio vježbe "Sigurnost 24" održat će se u petak na području Varaždinske županije te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.

Tijekom provedbe ovih vježbi na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, naveli su iz MORH-a, te mole građane za strpljenje i razumijevanje.