žurna reakcija

Možemo! izrazilo zabrinutost zbog porasta femicida

07.05.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Stranka Možemo izrazila je u utorak zabrinutost i potrebu za žurnom reakcijom svih nadležnih tijela u prevenciji femicida čiji se porast bilježi posebno u zadnjih mjesec dana

Možemo u priopćenju ističe kako činjenica da se u značajnom broju slučajeva femicida radi o ranije prijavljivanim nasilnicima upućuje na nedovoljno dobar sustav prevencije i sankcioniranje rodno uvjetovanog nasilja.

Uzimajući u obzir da su na području grada Zagreba u posljednjih mjesec dana počinjena četiri ubojstva žene, od kojih većina ima obilježje novog kaznenog djela femicida, koordinator stranke i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević apelira na sve institucije zadužene za prepoznavanje, prijavu i procesuiranje nasilja da prioritiziraju te postupke.

Tomašević je ujedno pozvao na obaveznu prijavu svake sumnje na nasilje i propisivanje adekvatne kazne za počinitelje, uključujući i mjere opreza, a kako bi se u što većoj mjeri suzbilo ponavljanje i daljnja eskalacija nasilja.

Na sve razine vlasti apelirao je da predano, dosljedno i u potpunost implementiraju sve aspekte Istanbulske konvencije te da suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja postane zajednički i društveni prioritet.

Benčić: Bespredmetne rasprave o deratifikacije Istanbulske konvencije trebaju prestati

Gradonačelnik je podsjetio kako gradska uprava kontinuirano financira i gradsko sklonište kao programe udruga za koje su povećali izdvajanja iz proračuna, osigurali besplatni prijevoz za nezaposlene žene koje koriste smještaj u skloništima, a nemaju prebivalište u gradu Zagrebu, kao i da su osigurani dodatni stambeni kapaciteti za organizirano stanovanje po izlasku iz skloništa.

Koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić smatra da je jedan od ključnih uzroka eskalacije femicida neadekvatno kažnjavanje počinitelja i nedostatak drugih mjera zaštite žrtvi nakon prve prijave nasilja.

Ističe i kako nedostatak ozbiljne procjene rizika, nedostatno propisivanje i dužina mjera opreza te česta relativizacija ozbiljnosti prijetnje ili manifestiranje nasilja od strane nadležnih institucija dovodi do sve nasilnijih kaznenih djela protiv žena.

''Bilo kakvo zazivanje deratifikacije Istanbulske konvencije i promašene rasprave o nepostojećoj rodnoj ideologiji samo udaljavaju javni i politički fokus s konkretnih mjera prevencije i zaštite od rodno uvjetovanog nasilja te takve bespredmetne rasprave trebaju prestati'', rekla je.

Benčić je poručila da će Možemo nastaviti predano raditi na nacionalnoj i lokalnoj razini na daljnjem razvoju sustava borbe protiv rodnog uvjetovanog nasilja te konkretnim mjerama i intervencijama na razini grada Zagreba stvarati dobru praksu u jačanju svih institucija i organizacija koje su pod ingerencijom grada, ali i inzistirati na boljoj koordinaciji državne i lokalnih razina u implementaciji Istanbulske konvencije.

Zagrebačka policija priopćila je u utorak da je stavila pod nadzor muškarca koji se sumnjiči da je dan ranije, u blizini nedovršene Sveučilišne bolnice, nožem ubio ženu. Prema pisanju medija, osumnjičenik i žrtva se poznaju otprije.