jasan stav

Možemo: Subvencije moraju dobiti i manji proizvođači, a ne samo veliki kao Fortenova

28.05.2024 u 21:47

Bionic
Reading

Iz Možemo su u utorak, uoči izbora za Europski parlament, istaknuli da trošak zelene tranzicije moraju snositi zagađivači, a subvencije u poljoprivredi moraju dobiti i mali i srednji proizvođači, a ne samo veliki kao Fortenova.

"Umjesto usporavanja zelene tranzicije, vrijeme je da ona uzme još veći zamah, da postane socijalna i uključi i građane i poljoprivrednike i ribare, a da njezin trošak plate zagađivači poput industrije fosilnih goriva, aviokompanije i proizvođači pesticida", poručili su s konferencije za novinare u utorak Gordan Bosanac i Vedran Horvat, kandidati Možemo! za Europski parlament.

Bosanac je naglasio da stranke desnice ponovno pokušavaju prikriti da se svako selo, svaki grad, svaka regija, zemlja i cijeli svijet drastično mijenjaju radi klimatskih promjena. "Prije pet godina došli smo svi do konsenzusa da klimatske promjene jesu prijetnja, a sada desnica tvrdi kako zelenu tranziciju treba usporiti”, upozorio je.

Podsjetio je da je HDZ u Europskom parlamentu glasao protiv Zakona o obnovi prirode, a riječ je o zakonu koji govori o tome da jedan manji dio zemljišta moramo čuvati i početi ga obnavljati. Drugo, glasali su protiv prijedloga Zelenih u EP da većina subvencija u poljoprivredi ide malim i srednjim proizvođačima. "Valjda računaju da u Hrvatskoj samo Fortenova zaslužuje subvencije, a mali i srednji ništa", kaže Bosanac. 

U Možemo! smatraju da je sada trenutak da se ispravi greška iz mandata prošlog sastava Europskog parlamenta i Europske komisije i da zelena tranzicija ovaj put bude i socijalno osjetljiva te će se zalagati da novac za socijalno osjetljivu tranziciju bude na raspolaganju poljoprivrednicima. 

“Prosvjedi poljoprivrednika kojima svjedočimo diljem EU, govore o tome da se nije računalo na to tko će tu tranziciju platiti, pa se preko leđa poljoprivrednika, vrlo podlo, naplaćivati tu zelenu tranziciju”, rekao je Bosanac. 

Zbog požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda predlažu jačanje civilne zaštite u cijeloj EU i da osnivanje Agencije za civilnu zaštitu bude baš u Hrvatskoj.

Svaka promjena ima svoju cijenu, a Europski zeleni plan na kojem je temeljena zelena tranzicija, kad je donesen, nije adekvatno uključio ni radnike, ni poljoprivrednike, ni ribare zbog čega se danas suočava s otporima, ocijenio je Vedran Horvat i najavio da će Možemo! u Europskom parlamentu raditi na osiguravanju financiranja za infrastrukturu, posebno prometnu, za elektrifikaciju željeznica, za veću dostupnost obnovljivih izvora energije za građane, kao i destimulaciju proizvodnje energije iz fosilnih izvora.

sve osim nogometa

Učitavanje...