ima ih i na autocestama

Na hrvatskim cestama sve više kamera: Evo gdje će se sve snimati brzina

07.10.2024 u 11:57

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova i nakon ljeta priprema nova mjesta za nadzorne kamere koje bi trebale stati u kraj brzoj vožnji. Nakon nove ture postavljanja kamera, godinu bi mogli završiti s ukupno 588 lokacija na kojima se nalaze kućišta za smještaj kamera za nadzor brzina. Na području cijele Hrvatske tada će na raspolaganju biti ukupno 194 kamere za nadzor brzine, koje će se onda premještati prema internom rasporedu policije

Podsjetimo, Autonet je prije ljeta detaljnom analizom nekoliko izvora, pa i podataka Ministarstva unutarnjih poslova, napravio listu od čak 468 pozicija diljem Hrvatske na kojima postoji mogućnost da radari, odnosno kamere, zabilježe prebrze vozače. U samom vrhuncu sezone donijeli su i popis novih više od 40 lokacija na kojima su isto tako postavili kućišta, a u kojima se mogu nalaziti i kamere za nadzor brzine.

No, Ministarstvo unutarnjih poslova tu nije stalo, već su nastavili s pripremom novih mjestima, piše Autonet. U međuvremenu su do kraja rujna kućišta postavljena na 57 novih lokacija, a do kraja godine u planu je postavljanje na još 27 lokacija.

Na kojim lokacijama se postavljaju nova kućišta?

Riječ je lokacijama na području 12 Policijskih uprava, a 'najgore' su prošli stanovnici, odnosno vozači na području PU Primorsko-goranske gdje je postavljeno, odnosno gdje će do kraja godine biti postavljeno čak 20 kućišta. Pored same Rijeke i okolice, po jedno kućište planirano je i za otoke Cres, Mali Lošinj, Rab kao i dvije za otok Krk.

Odmah u blizini, na području PU Istarske već je postavljeno 13 kućišta.

Po devet je novih lokacija je na području PU Sisačko-moslavačke i PU Zadarske, odnosno po osam na području PU Ličko-senjske i PU Dubrovačko-neretvanske. Jednu je dobila PU Splitsko-dalmatinska i to u Makarskoji PU Vukovarsko-srijemska, na nerazvrstanoj cesti Vinkovci-Rokovci. Još po dvije su dobile PU Koprivničko-križevačka i PU Krapinsko-zagorska. Četiri su na području PU Požeško-slavonske te njih sedam na području PU Šibensko-kninske.

Nekoliko njih i na autocesti

Iako su do sada dva kućišta bila postavljena na zagrebačkoj obilaznici, Autonet piše i da je velika novost da se sada nekoliko kućišta nalazi na autocesti. Tako je PU Krapinsko-zagorska dobila kućište na autocesti A2, kod mjesta Đurmanec. Najviše ih je na području PU Primorsko-goranske i to na A7 kod Matulja, između čvora Jurdani i tunela Jušići, zatim između tunela Škurinje I. i tunela Katarina, zatim kod Bakra između tunela Burlica i čvora Šmrika te između čvora Sveti Kuzam i čvora Hreljin. Dvije su i lokacije na A6. Tako je jedna prije samog vijadukta Zečeve Drage, te jedna prije same Rijeke, kod Orehovice prije vijadukta Svilno, oba kućišta u smjeru Rijeke.

Novost je i da se u ovoj zadnjoj akciji MUP-a postavlja i nova vrsta kućišta, tzv. crna kućišta. Pored samog prekoračenja brzine dobra kakvoća kamera znači da se vozači u prekršaju mogu kazniti i za nekorištenje sigurnosnog pojasa odnosno korištenja telefona na nepropisan način.

Popis svih lokacija na kojima su postavljeni fiksni radarski uređaji (kućišta) za nadzor brzine kretanja vozila možete provjeriti na portalu Autonet. Valja napomenuti kako je pored toga da znate gdje su postavljene kamere, još bitnije voditi brigu o sigurnosti u vožnji.