visoke temperature

Najmanje 11 žrtava u požaru u Turskoj

21.06.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Najmanje jedanaest ljudi je poginulo, a deseci su ozlijeđeni u požaru niskog raslinja koji je vjetar proširio na nekoliko sela na jugoistoku Turske, odnijevši i živote stotina životinja, a s požarima u petak se bori i Grčka

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca izvijestio je o "jedanaest smrtnih slučajeva i 78 ozlijeđenih osoba“, od kojih je pet moralo biti smješteno na intenzivnu njegu.

Koca je ranije rekao da ima "44 ozlijeđenih, uključujući deset osoba u ozbiljnom stanju", u ovom ruralnom području koje se nalazi između gradova Diyarbakir i Mardin, blizu sirijske granice.

Na društvenim mrežama naveliko se dijele fotografije na kojima deseci koza, ovaca i magaraca leže u izgorjeloj travi, u uglavnom poljoprivrednoj i stočarskoj regiji.

Prema ministru unutarnjih poslova Aliju Yerlikayi, požar je izbio kasno u četvrtak zbog paljenja strništa u području koje se nalazi tridesetak kilometara južno od grada Diyarbakira, gdje se termometar danju penje iznad 40 stupnjeva.

Plamen se proširio vjetrom i brzo zahvatio pet sela.

Požar je tijekom noći stavljen pod kontrolu, ali su službe u petak i dalje na terenu zbog straha od ponovnog razbuktavanja vatre, kaže ministar.

I Grčka se u petak bori s nekoliko šumskih požara na južnom dijelu svog kopna koje raspiruju olujni vjetrovi.

Deseci vatrogasaca uz pomoć osam zrakoplova raspoređeni su u regijama Achaia i Ilia te u blizini grada Kranidija na poluotoku Peloponezu.

Stanovnicima nekoliko sela u tim područjima rečeno je da napuste svoje domove.

Šumski požari česti su u ovoj mediteranskoj zemlji, ali postaju sve razorniji kako su ljeta postala toplija i suša, što znanstvenici povezuju s klimatskim promjenama.

"Brzina vjetra često prelazi 95 kilometara na sat što sprječava približavanje zrakoplova", rekao je glasnogovornik grčke vatrogasne brigade Vasilis Vathrakogiannis na brifingu za novinare.

"Sve snage civilne zaštite danas su u pripravnosti", dodao je, jer je u zemlji u nekoliko sati izbilo oko 45 šumskih požara.

Još jedan šumski požar koji je nakratko zaprijetio kućama u obalnom gradu u blizini Atene obuzdan je ranije u petak, priopćili su vatrogasci.

sve osim nogometa

Učitavanje...