pomoć tehnologije

Požar u Zaprešiću gasio je i robot, evo kako zapravo radi

21.06.2024 u 07:48

Bionic
Reading

Veliki požar koji je buknuo u skladištu plastike tvrtke Eko-Flor u Zaprešiću stavljen je pod kontrolu. Novost je da je u Zaprešiću pri gašenju požara pomagalo robotsko vozilo na daljinsko upravljanje.

'Tamo gdje ne treba ići ili ne može ići čovjek, kao što su ovi veliki požari s velikim temperaturama i opasnostima, šaljemo stroj', rekao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

Dodao je da stroj može gasiti požar, kamerom gledati što se nalazi u unutrašnjosti te svojim alatima razgrtati materijal koji je potrebno dalje gasiti. Istaknuo je da imamo tri takva stroja - po jedan u Rijeci, Osijeku i Jastrebarskom - no stižu i novi.

'Do kraja ove godine ova tri stroja će se nadograditi, a iduće godine ćemo dobaviti još tri ovakva stroja i tri manja stroja, plus svu onu opremu koja ide uz njega, logističku, kamione cisterne i sve što je potrebno', rekao je Trut.

Koliko je zahtjevno upravljati takvim strojem?

'U principu nije zahtjevno za ekipu i mene koji svakodnevno radimo s tim, koji vježbamo', rekao je za Dnevnik operater robotskog vozila Kristijan Josip Strahija dodavši da im je svaka intervencija je nama nešto novo, tako da su i na požaru u Zaprešiću naučili nešto novo.

  • +4
Požar u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Strahija je objasnio da se iz zapovjednog vozila može u potpunosti upravljati strojem.

'Najbitnije je da ne riskiramo svoj život i da napravimo posao kako spada', rekao je.

Strahija je istaknuo da stroj ima samohlađenje kako bi i sam izdržao u požaru, a pokazao je i kako stroj funkcionira, što možete vidjeti u videozapisu.

sve osim nogometa

Učitavanje...