odabrali putopisci

Najposebnija mjesta Europe: Na unikatnoj top listi su i dva gradića iz Hrvatske i BiH

30.09.2024 u 20:57

Bionic
Reading

Ako volite putovati, ova mjesta trebala bi biti na vrhu vašeg popisa. Od vrhova Porta do netaknutih šuma Švedske, ove lokacije kriju svjetska čuda i baštinu te fascinantne znamenitosti

Europi ne nedostaje ljepote koja plijeni poglede, ali kako odabrati najljepša mjesta? Kontinent je dom sedam svjetskih čuda i 34 mjesta s UNESCO-ova popisa svjetske baštine, a ni to ne pokriva sve nevjerojatne znamenitosti koje možete vidjeti na njemu.

Putopisci iz Švedske, Grčke i drugih zemalja pisali su o najljepšim mjestima koja su imali prilike doživjeti u Europi. Listu najposebnijih mjesta Starog kontinenta prenosimo s portala Timeout.

Najljepša mjesta Europe

Norveški fjordovi, Norveška

Fjordovi postoje u samo nekoliko zemalja, a Norveška je dom onih najdužih, najdubljih i najspektakularnijih. Protežući se iz Norveškog mora, ove duboke uvale vijugaju uz obalu zemlje, skrivajući krajolike koji ostavljaju bez daha.

Posebno se ističe pastoralna dolina Nordang, gdje ćete u blizini sela Øie pronaći mještane koji se nakon saune hlade u ledenoplavim vodama fjorda, bez obzira na vremenske prilike. A ako vam sve te veličanstvene planine i slapovi postanu monotoni, fjordovi su i dom užurbanih gradova poput Stavangera i Bergena, idealnih za istraživanje.

Savjet: Geirangerfjord, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, najbolje je istražiti u brzom RIB čamcu. Ako ga posjetite rano ujutro ili kasno poslijepodne, možda ćete imati cijelo mjesto samo za sebe.

Jajce, Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ima mnoga prekrasna mjesta, ali Jajce se ističe svojom jedinstvenošću. Veličanstveni slap Plive, visok 22 metra, dominira krajolikom, uokviren gradom s bogatom poviješću i utvrdom na vrhu.

Plivsko jezero i stari mlinovi odmah su izvan grada, a obavezno posjetite i zbirku osmanske arhitekture, crkve, samostane, tajanstvene katakombe i muzeje iz jugoslavenskog doba.

Savjet za posjetitelje: obavezno posjetite pub Svemirko, smješten u rodnoj kući pjesnika Nikole Šopa, jer ćete u njemu pronaći odličan izbor piva i tjedne pub kvizove.

Plaža Xerocambos, Kreta, Grčka

Plaža Xerocambos na Kreti nudi beskrajne obale i mirno more, daleko od utabanih turističkih staza. Do nje vodi vijugava cesta iz Sitije preko planinskog sela Armeni, a poznata je kao jedna od najstrašnijih cesta u Grčkoj. Ipak, dolazak do gotovo netaknutih uvala itekako se isplati.

Savjet za posjetitelje: u Xerocambosu postoji nekoliko taverni i pansiona, a Akti Rooms nudi apartmane uz samu plažu.

Alberta Street, Riga, Latvija

Alberta Street u središtu Rige jedno je od glavnih središta europske secesije. Svaka zgrada u ovoj kratkoj ulici arhitektonski je dragulj s raskošnim pročeljima, balkonima i skulpturama. U Rigi se nalazi preko 800 secesijskih zgrada, a većina je smještena u njenom centru.

Savjet za posjetitelje: završite obilazak u Muzeju art nouveau u toj ulici i doživite eleganciju prošlog stoljeća.

Bledsko jezero, Slovenija

Bledsko jezero pravi je dragulj s otočićem na kojem se nalazi crkva Marije Kraljice, okružena vodom koja reflektira zelenilo okolnih planina. Zvonik visok 52 metra skriva zvono želja, a pogled na terakotni krov Bledskog dvorca samo pojačava dojam.

Savjet: terasa Bledskog dvorca savršeno je mjesto za uživanje u lokalnoj kremšniti uz pogled na jezero.

Alberobello, Apulija, Italija

Alberobello izgleda kao grad iz bajke sa svojim kućama, zvanim trulli, od bijelog vapnenca i stožastih krovova. Originalno su građene kao skladišta i skloništa za stoku, a danas služe kao hoteli, restorani i suvenirnice.

Savjet: za autentične suvenire posjetite Nice to Bì, obiteljsku trgovinu u kojoj možete pronaći lokalne proizvode i pića u bocama u obliku trullija.

Vestmannaeyjar, Island

Vestmannaeyjar ili Westman Islands pruža osjećaj dolaska na kraj svijeta. Ovaj arhipelag na južnoj obali Islanda okružen je visokim stijenama i kućama smještenim na valovitim brežuljcima. Ondje se nalazi i poznati Elephant Rock te ga možete vidjeti izbliza s broda.

Savjet: posjetite Matey Seafood Festival u rujnu, kada međunarodni kuhari dolaze pripremati lokalne specijalitete.

Kraljevski Alcázar, Sevilla, Španjolska

Kraljevski Alcázar u Sevilli zadivljuje svojom mudéjarskom arhitekturom s kitnjastim pročeljima i zamršenim keramičkim pločicama. Palača je služila kao kulisa u seriji 'Igra prijestolja' i valja unaprijed rezervirati ulaznice zbog velikih gužvi.

Savjet: planirajte posjet u ponedjeljak, kada je zadnji sat razgledanja besplatan, što je idealno vrijeme jer su gužve tada manje.

Zermatt, Švicarska

Zermatt, smješten ispod vrha Matterhorna, zimi je popularno skijalište, a ljeti privlači ljubitelje prirode planinskim kozama i sviscima. Selo izgleda kao iz bajke, a dolazak u njega pravo je osvježenje.

Savjet: dočekajte Novu godinu uz povorku skijaša s bakljama – spektakl je to koji se ne propušta.

Dune du Pilat, Francuska

Dune du Pilat je najviša pješčana dina u Europi, visoka 103 metra, i pruža nevjerojatan pogled na more, šume i dine. Najbolji način za uživanje u pogledu je piknik uz lokalni sir i vino te promatranje zalaska sunca.

Savjet: uživajte u pikniku s pogledom na Biskajski zaljev dok sunce zalazi.

Motovun, Hrvatska

Motovun je idilično istarsko selo smješteno na vrhu brežuljka, a poznato je po vinima i tartufima. Šetnja njegovim kamenim ulicama s pogledom na vinograde savršena je za opuštanje uz čašu lokalnog rosea.

Savjet: obujte udobne cipele jer su usponi i ulice dosta strmi.

Arrochar Alpe, Škotska

Arrochar Alpe pružaju nevjerojatne mogućnosti za planinarenje i istraživanje škotske planine Munro baging. Bliže su Glasgowu nego gorju, što ih čini lakše dostupnima za vikend izlet.

Savjet: posjetite Oban i uživajte u lokalnim plodovima mora te saznajte više o škotskom viskiju u destileriji.

Glyptoteketov zimski vrt, Kopenhagen, Danska

Iako je sam muzej umjetnosti zadivljujući, Zimski vrt, središnja točka zgrade, djeluje pomalo magično. Ovaj povišeni staklenik s bijelim mramornim skulpturama i velikim palmama datulja zatvoren je ispod zamršenog staklenog stropa.

Savjet: muzej je otvoren do 17 sati (osim četvrtkom, kada radi do 21 sat). Preporučuje se da dođete kasnije, sjednete na klupu i promatrate kako kupola boje meda hvata posljednje zrake sunca - prizor je zaista zapanjujući.

Put divljine, Laponija, Švedska

Ova kružna cesta od 500 kilometara smještena je tamo gdje se švedska Laponija susreće s Jämtlandom, u neuređenim divljinama sjeverne Europe. Prolazeći pokraj tamnoplavih jezera, slapova Trappstegsforsen i sela naroda Saami, možete uživati u predivnim pogledima na prirodu i divlje životinje, uključujući losove.

Savjet: restoran Bergman’s Fisk & Vilt blizu Vilhelmine nudi najbolje grickalice i delicije za piknik, poput dimljenog lososa i mesa, idealnih za uživanje tijekom putovanja.

Schlachtensee, Njemačka

Brandenburg, pokrajina koja okružuje Berlin, ima oko 3000 jezera, a jedno od najljepših je Schlachtensee, smješteno u drevnoj šumi Grunewald. Ovo mjesto nudi osamljene uvale savršene za opuštanje uz vodu.

Savjet: naturizam je popularan u Njemačkoj, pa ako želite izbjeći neugodnosti, klonite se jezerskih kupališta s oznakom FKK, što znači da se radi o nudističkoj plaži.

Isola del Giglio, Toskana, Italija

Toskana je poznata po svojoj ljepoti, ali malo je otoka poput Giglija, drugog po veličini u Toskanskom arhipelagu. Do Giglija se stiže za oko četiri sata (vlakom, autobusom i trajektom), pa je manje turistički. Stepenice uklesane u kamen vode do tirkiznog mora, a srednjovjekovni gradić Castello pruža panoramski pogled na zalazak sunca.

Savjet: ako se osjećate pustolovno, unajmite čamac i istražite obalu. Uživajte u plivanju i pijuckanju pića dok promatrate ljepotu Giglija iz nove perspektive.

Jardim do Morro, Porto

Porto, smješten na rubu doline Douro, nudi fantastične poglede, a najbolje mjesto za to je Jardim do Morro. Ovaj popularni vidikovac privlači i mještane i turiste svake večeri ljeti, omogućujući im da uživaju u zalasku sunca.

Savjet: u blizini, u Vili Nova de Gaia, nalazi se mali supermarket - kupite grickalice i piće, a zatim se vratite u Jardim u sumrak i uživajte u atmosferi, potencijalno i uz glazbu uživo.