melbournE svrgnut s trona

Najpoželjniji grad za život je Beč, hrvatskih nema ni među 140, ali zato je tu - Beograd

14.08.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Austrijska prijestolnica Beč najpoželjniji je grad za život na svijetu. S trona je svrgnuo prošlogodišnjeg vladara ove laskave titule australski Melbourne. Među 40 najpoželjnijih gradova nema niti jednog hrvatskog, a nama najbliži obuhvaćen ovogodišnjim istraživanjem The Economista je Beograd koji je završio na 82. mjestu

Čak tri najpoželjnija grada za život među prvih deset se nalaze u Australiji i tri u Kanadi, dok su na toj listi tek dva europska, Beč i Kopenhagen. Dok je austrijska prijestolnica Beč trenutno najpoželjniji grad za život, prema najnovijem istraživanju The Economista koje je objavio i The Daily Mail, najmanje poželjan je, pak sirijski Damask. Svoje mjesto među 40 poželjnih ove godine nisu našli ni London ni New York.

Istraživanjem je obuhvaćeno 140 gradova svijeta, a ocjenjivala se održivost, zdravstvo, kultura, okoliš, obrazovanje i infrastruktura. Njime nije obuhvaćen niti jedan hrvatski grad, a nama najbliži je Beograd koji je završio na 82. mjestu. Od gradova u hrvatskoj okolici najbolje je rangirana mađarska Budimpešta (34.), dok je bugarska Sofija završila na 79.

Listu najpoželjnijih svjetskih gradova nakon Beča i australskog Melbournea, na trećem mjestu nastavlja japanska Osaka slijedi kanadski Calgary, a peti je Sydney. Popis potom ide preko kanadaskog Vancouvera do sedmog Tokya i Toronta.

Među top deset najpoželjnijih gradova svijeta, u Europi se uz Beč našao još samo jedan, danaski Kopenhagen koji je završio na devetom mjestu. Australski Adelaide zaključuje listu top deset najpoželjnijih gradova svijeta za život.

Najbolje, pak, rangirani britanski grad Manchester tek je na 35. mjestu, dok je London dospio tek na 48.

  • +4
Beč Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Kanadski gradovi su u samom vrhu ljestvice, kako globalno tako i unutar regije, jer ih je čak tri među top deset.

Najpoželjniji američki grad je Honolulu, dok je New York tek na 57. mjestu. U Latinskoj Americi najpoželjniji je argentinski Buenos Aires koji je završio na 67. mjestu, dok je u tom kraju najmanje poželjan venecuelanski Caracas (126.).

Najoštriji pad za čak 21 mjesto u odnosu na prethodna istraživanja doživio je San Juan zbog infrastrukture i dva uragana koja su prošloga rujna poharala Porto Rico.

U Aziji je Hong Kong doživio dramatičan pad na listi prije tri godine zbog povećanog straha od nemira takozvane Kišobran revolucije, ali se sad oporavio i upisao se na 35. mjesto.

Azijsku ljestvicu lani je prvi puta predvodio Singapur, koji je nadmašio regionalnog suparnika Hong Kong, ali tek s marginalnom razlikom od 0,1 posto u ukupnom poretku.

Bliski Istok, Afrika i Azija imaju deset najslabije rangiranih gradova prema ovom istraživanju zbog nasilja, kriminala, terorizma, rata i građanskih pobuba što igra vrlo važnu ulogu.

Uz sirijski Damask najmanje poželjni gradovi za život na svijetu su Dhaka u Bangladešu, Lagos u Nigeriji, pakistanski grad Karchi te Port Moresby u Papui Novoj Gvineji.

Roxana Slavcheva, urednica istraživanja, rekla je kako je 'globalno ovo bila godina mnogih promjena'.

'Nije samo Beč svrgnuo Melbourne kao najpoželjniji grad, nego je ukupno 77 gradova doživjelo promjene u ocijenjivanju. Povratak relativnoj stabilnosti, nakon nekoliko terorističkih napada i incidenata te građanskih nemira širom zapadne Europe i Sjeverne Amerike, značilo je da samo devet od tih gradova bilježe pad u tom periodu', rekla je Slavcheva.