POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Gregurića na vrućem stolcu smijenio Jurica Pavelić

15.11.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Na klupu za svjedoke pred istražnim povjerenstvom za Agrokor u podne je, nakon Franje Gregurića, sjeo nekadašnji potpredsjednik vlade Jurica Pavelić

12.31 Stjepan Čuraj (HNS) pitao ga je bi li nešto primijenjio oko privatizacije. Pavelić je kazao da ne zna, da nije bio u tome. Podsjetio je da je Agrokor slavljen kao lider u Hrvatskoj, da su ga hvalili svi. Agrokor je u smislu ulaganja napravio puno', kazao je Pavelić.

Grmoja je dodao da u tome i jest problem, da je Agrokor sve ove godine imao podršku i medija i političara. 'Za sve dobro i loše kriva je politika', kazao je. 'A tko je utjecao na čiji kredit, o tome nemam saznanja', zaključio je.

12.27 Marija Jelkovac (HDZ ) pitala je li mu poznato da je Agrokor 1991. dobio nenamjenski kredit Zagrebačke banke bez odobrenja tijela za takve kredite, Pavelić je odgovorio da nije.

'Kada je zakon donesen očekivalo se da će to biti jedan od preduvjeta da se sačuvaju radna mjesta, otvore nova i da Hrvatska ide naprijed', istaknuo je Pavelić.

12.22 'Meni nikada ni u kakvoj aktivnosti i razgovoru nije bilo irječi o Agrokoru. Ni u jednom planu da podržava vlada ili država neki krug poduzeća...Zalagao se za strategiji razvoja Hrvatske no rekli su mu: Nije vrijeme, sada je rat. To je puno važnije pitanje nego eventualbni propusti u privatizaciji', kazao je.

Na pitanje Ante Babića (HDZ) o pretvorbi kazao je da ne kaže da ljudi koji su kupovali poduzeća, a zadužili su se kod banaka, da nisu brinuli za poduzeća. ne misli da je netko namjerno zanemarivao razvoj poduzeća koja su privatizirana. 'Ne postoji u okruženju niti jedan primjer privatizacije koji bi mogao garantirati uspješniji ili efikasniji pritup...', kazao je Pavelić.

12.20 Je li Gregurić spominjao Ivicu Todorića i je li spominjao da je Todorić tražio uslugu, pitao je Grmoja. 'Ne nije nikada', kazao je Pavelić.

12.00 Nikola Grmoja (Most) pitao je Pavelića je li s Franjom Gregurićem surađivao kada je su u pitanju pretvorba i privatizacija Pavelić je kazao da nije s nikim razgovarao jer je zakon o privatizaciji već bio donesen .

'Kao čovjek iz realnog sektora pitao sam se je li ga trebalo donijeti jer smo bili u ratu. Smatrao da sam da idemo u pretvorbu bez ikakvog uzora u svijetu. Hrvatsko je gospodarstvo je ulaskom u rat izgubilo tržištaJugoslavije i istočnog bloka. Je li zakon bio dobar? Ni jedan u tim uvjetima ne bio bio savršen', kazao je Pavelić.

Podsjetimo, Franjo Gregurić koji je bio potpredsjednik Manolićeve vlade i predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva na većinu pitanja članova povjerenstva odgovarao je sa 'ne znam'. Kazao je da nije 'tata Agrokora' te negirao ikakvu povezanost s bujanjem Todorićevog carstva početkom 90-ih.

  • +3
Jurica Pavelić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Prošlog tjedna na ispitivanju pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor bio je također bivši premijer Josip Manolić, koji je odgovornost za rast dinastije Todorić prebacio na Franju Gregurića te biti zanimljivo kakav će iskaz danas dati Gregorić. On je Manoliću već odgovorio, a rekao je: 'Manolić zna samo špijunirati, ali ne i stvarati' te je njegov iskaz nazvao 'potpuno neodgovornom i neumjerenom neistinom'.

Podsjetimo, Manolić je prošlog tjedna ustvrdio da su, kada je Franjo Gregurić postao predsjednik Vlade, 'otvorena vrata privatizaciji bez kontrole'. Rekao je i kako ne bi generalizirao da su Gregurić i Nikica Valentić odgovorni za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, ali da su odgovorni u trenutku kada su bili na pozicijama. Ustvrdio je, upitan kako je Ivica Todorić u tri, četiri godine početkom '90-ih uspio pokupovati tolika poduzeća, da odgovore na pitanja o usponu Agrokora treba tražiti kod Vlade demokratskog jedinstva koju je vodio Valentić. A što se tiče Gregurićeve uloge, kazao je da je imao dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji.