UHIĆEN 17-GODIŠNJAK

Užas u Engleskoj: Dvoje djece umrlo nakon napada nožem, šestero kritično

Bionic
Reading

Dvoje djece ubijeno je u ponedjeljak, a 11 je osoba ranjeno, među kojima devetero djece, u plesnoj školi na sjeverozapadu Engleske, objavila je policija. Policija je uhitila 17-godišnjaka i zasad odbacila teroristički motiv. Do napada je došlo nešto prije podneva u gradiću Southportu, dvadesetak kilometara sjeverno od Liverpoola

Najvažnije informacije

  • Mladić (17) je nožem napao više osoba u plesnoj školi britanskom gradu Southportu, među kojima su djeca i odrasli
  • Policija je napadaču oduzela nož te je prebačen u policijsku postaju
  • Dvoje djece je umrlo u bolnici, devetero je ozlijeđeno, od čega šestero kritično. Teško je ozlijeđeno i dvoje odraslih

22:42 Kralj Charles objavio je na X-u da su on i kraljica Camilla 'duboko šokirani krajnje užasnim' napadom.

'Šaljemo najiskreniju sućut, molitve i najdublje suosjećanje obiteljima i voljenima onih koji su tako tragično izgubili živote, kao i svima onima koji su pogođeni ovim uistinu užasnim napadom', stoji u objavi.

22:03 'Djeca su prisustvovala događaju na temu Taylor Swift u plesnoj školi kada je ubojica, naoružan nožem, ušao u zgradu i počeo napadati djecu koja su se nalazila unutra', rekla je dužnosnica policije Merseysidea Serena Kennedy na konferenciji za novinare.

Oglas objavljen na internetu opisuje događaj kao radionicu joge i plesa za djecu od šest do 11 godina.

21:32 'Znam da je čitava zemlja duboko šokirana', rekao je britanski premijer Keir Starmer. 'Naše su misli sa žrtvama i obiteljima. Nemoguće je zamisliti njihovu bol', rekao je u video poruci. Dave Kitchin, dužnosnik lokalnih hitnih službi opisao je na press konferenciji užasnu scenu kojoj su svjedočili djelatnici po dolasku na mjesto zločina. Ovaj napad 'ostavit će trajni trag u čitavoj našoj zajednici', dodao je.

20:06 Dvoje djece umrlo je od zadobivenih ozljeda. Devetero ih je ozlijeđeno, od čega je njih šestero u kritičnom stanju, izvijestila je policija na konferenciji. Ozlijeđeno je još troje djece, a u teškom stanju je i dvoje odraslih; vjerojatno su pokušali zaštititi djecu.

18:45 Zbog napada nožem uhićen je 17-godišnjak iz obližnjeg sela Banks. Policija kaže da trenutačno ne povezuju napad s terorizmom te da osumnjičeni nije imao pomagača. Motiv se i dalje ne zna.

  • +2
Napad nožem u britanskom gradu Southportu Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

17:15 Ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper pohvalila je 'brzu i odvažnu reakciju' policije i hitnih službi. 'Naše misli su s obiteljima i bližnjima osoba koje su stradale', rekla je u govoru u Donjem domu parlamenta.

16:08 Novinari postaje Radio 5 Live razgovarali su s muškarcem koji radi u ulici u kojoj se dogodio napad. Tvrdi da je vidio čovjeka s maskom koji je odbijao platiti vožnju taksijem, nakon čega je pobjegao. Nema službene informacije koliko je među ozlijeđenima djece, no poznato je da je više žrtava prevezeno u dječju bolnicu.

Iz policije i North West Air Ambulance zamolili su građane da ne šire neprovjerene informacije, lažne vijesti te objavu videa i fotografija.

16:01 U potpisu fotografija fotoreportera Adama Vaughana navodi se da se višestruki napad nožem dogodio u srednjoj školi Meols Cop u Southportu. Fotografije pogledajte u nastavku.

15:55 Novinar Tim Johnson iz Eye on Southporta stigao je na mjesto događaja oko 20 minuta nakon što je pozvana policija. Kaže da se incident dogodio u dječjem klubu Hope of Hart, koji se nalazi niz sporednu ulicu u zgradi bivšeg skladišta. Kaže da su žrtve bile djeca, te opisuje jednu djevojčicu na nosilima u krvi.

'Njeni roditelji su trčali za njom. Bilo je užasno. Nikada nisam vidio tako nešto. Bilo je toliko policijskih automobila. Bila je to masa plavih svjetala. Vidio sam muškarce i žene iz hitne pomoći u suzama. Ljudi su bili u suzama na ulicama', rekao je Johnson.

Napad nožem u Southportu Izvor: Profimedia / Autor: James Speakman / PA Images / Profimedia

15:53 Britanski premijer Keir Starmer na društvenoj mreži X oglasio se o incidentu.

'Užasne i duboko šokantne vijesti stižu iz Southporta. Moje su misli sa svima onima koji su pogođeni. Zahvaljujem policiji i hitnoj pomoći na brzoj reakciji', napisao je, među ostalim Starmer.

15:50 Roditelj jedne djevojčice rekao je agenciji PA da je njegova kći traumatizirana napadom. Rekao je: 'Moja kći je bila u tome i traumatizirana je. Pobjegla je i na sigurnom je', prenosi BBC.

15:42 Steve Rotheram Gradonačelnik Liverpoola, najvećeg grada u okrugu Merseyside, kojem pripada i Southport, apelirao je na javnost da ne širi neprovjerene špekulacije i lažne informacije o incidentu u Southportu.

15:31 Lokalni vlasnik tvrtke Colin Parry, koji je pozvao policiju nakon napada, opisao je scenu kao 'nešto iz horor filma', piše BBC. Novinskoj agenciji PA rekao je da je nekoliko mladih djevojaka izbodeno nožem, a opisao je i da su majke koje su krenule prema mjestu napada vrištale. Policija još nije potvrdila dob ni identitet žrtava.

15:20 Iz Hitne pomoći su izvijestili da je osam osoba tretirano zbog rana od noža te da su prevezene u nekoliko bolnica, od kojih je najmanje jedna dječja bolnica (Alder Hey u Liverpoolu), što znači da među žrtvama napada ima i djece. Ta je bolnica izvijestila da je njena hitna služba 'izuzetno zauzeta' te je zamolila roditelje da svoju djecu na hitni prijem dovode samo ako je stvarno riječ o hitnim slučajevima.

Policija je potvrdila da je napadač uhićen, a nož mu je oduzet, nako što je uspio ozlijediti više osoba.

'Možemo potvrditi da su hitne službe u Southportu, nakon velikog incidenta. Oko 11.50, primili smo poziv u kojem se spominjao napad nožem. Prijavljeno je više žrtava, a više detalja će biti objavljeno čim to bude moguće. Naoružana policija je uhvatila muškarca i oduzela mu nož te je on odveden u policijsku postaju', izvijestila je policija iz Souhtporta, prenosi Sky News.

Policija je blokirala dio grada u kojem se dogodio napad i upozorava građane da ne dolaze tamo, iako napominje kako trenutno nema opasnosti.