'NE, NE RADI SE O UŠTEDI'

Naplatom zdravstvenog studente potiču da brže završavaju fakultete

22.08.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Ministri zdravlja i obrazovanja potvrdili su da će uskoro svi studenti stariji od 26 godina morati sami plaćati zdravstveno osiguranje, i to 405 kuna mjesečno. Tvrde da ta mjera nije jedan od načina da država uštedi, nego da se radi o poticanju studenata da što prije završe fakultete

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže da neće morati mijenjati Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju da bi se uvelo plaćanje zdravstvenog osiguranja za studente: 'Ne, ne radi se o uštedi. Dapače, članak je identičan članku 10. starog zakona. Praktički je potpuno identičan članku 10. starog zakona koji je također vrlo jasno ostavljao tu mogućnost. No mi ćemo s ministrom obrazovanja pokušati naći iznimke', rekao je Ostojić.

Upitan je li ova mjera način da se studente natjera da brže završavaju fakultete, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da bi to bilo dobro: 'Da bi netko mogao završiti svoj fakultet, naravno da mora biti zdrav i zdravstvena zaštita nijednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali bilo bi dobro da do 26. godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira... Prema tome, to je naš poticaj studentima da završe svoje fakultete puno prije nego što je to bilo u proteklom periodu', kaže Jovanović.