inflacija prijava

'Ne treba nam cirkus': Raste popis kandidata za šefa SDP-a, evo što se priča u stranci

23.08.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Premda su kuloari i dalje čvrsto uvjereni u samo jedan ishod unutarstranačkih izbora u SDP-u, koji podrazumijeva pobjedu Siniše Hajdaša Dončića, cijeli proces neočekivano je doveo do inflacije broja njegovih protukandidata. Karavani se priključio i nekadašnji ministar rada i saborski zastupnik Mirando Mrsić

'Stranka treba promjenu političke, ideologijske i organizacijske paradigme', založio se Mrsić, a on se više puta kandidirao na različitim izborima u SDP-u - pa i onima za predsjednika stranke, kao i za predsjednika zagrebačke organizacije. Sve je izgubio.

Prije osam godina čak je isključen iz ove stranke te je osnovao Demokrate, u kojima je ostvario predsjedničku ambiciju, pa je ubrzo dao ostavku. Prije dvije godine vratio se u SDP.

Lista kandidata za predsjednika vječito najveće oporbene stranke tako je sve dulja: osim Hajdaša Dončića i spomenutog Mrsića, tu su još potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, dugogodišnji SDP-ovac (također sa zavidnim nizom izgubljenih izbora) Ranko Ostojić te mladi gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Nijedna od kandidatura, ipak, još uvijek nije službena jer ih tek treba potvrditi stranačka izborna komisija. One se mogu podnositi do konca kolovoza, a sami izbori zakazani su za 14. rujna.

Problemi s Paunovićem

Unutar SDP-a neočekivani problemi pojavili su se oko kandidature Zorana Paunovića, koju je tportal prvi najavio početkom ovog tjedna. Njemu, po neslužbenim informacijama, nedostaje 11 dana staža u stranci da bi se kandidirao u skladu sa sadašnjim pravilima, premda neki upozoravaju da su ta pravila nelogična i neživotna.

  • +9
Zoran Paunović Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

'Problem je nastao kada je sadašnji predsjednik SDP-a Peđa Grbin osobno nazvao Paunovića i kazao mu da ne zadovoljava uvjete. To je toliko iživciralo Ranka Ostojića da se i on kandidirao', opisuje za tportal sugovornik iz ove stranke.

Na koncu je i sam Paunović objavio da će se kandidirati.

'Tek treba vidjeti hoće li njegova kandidatura biti prihvaćena. On možda ide na to da bude odbijen', spekulira drugi tportalov sugovornik iz SDP-a.

Hajdaš Dončić uvjeren u pobjedu?

Kako bilo, svi članovi s ambicijama za vođenje ove stranke svojoj kandidaturi moraju priložiti podršku najmanje tri županijske organizacije, ili najmanje 30 općinskih i gradskih odbora, ili potpise najmanje 500 članova SDP-a. Većina njih, izuzev Hajdaša Dončića, po svemu sudeći, pribjeći će prikupljanju potpisa članova.

'A to zapravo govori o njihovim ambicijama: većina protukandidata u ovom procesu želi dobiti na vidljivosti i glavni cilj im je izboriti se za mjesto u Predsjedništvu stranke - jedino je Paunović, čini se, zaista uvjeren da u nekoliko tjedana može doći do pobjede te živi u toj iluziji. S druge strane, Hajdaš Dončić jedini se nije istodobno kandidirao i za Predsjedništvo, što dokazuje da je sasvim uvjeren u svoju pobjedu', objašnjava treći sugovornik iz ove stranke.

Mnogi istaknuti članovi SDP-a nezadovoljni su izbornim procesom koji se odvija na ovaj način, uglavnom preko medija, te smatraju da se on već polako pretvara u cirkus. Dio njih konsterniran je činjenicom da osobe poput Mrsića sada nude 'novi polet i energiju' te su uvjereni da će se on naći na samom dnu po broju osvojenih glasova, negdje blizu načelnika Kalnika Mladena Kešera.

Izgledni pobjednik izbora Hajdaš Dončić u javnosti je već proglašen 'kandidatom postojećih struktura', premda je Grbin i danas izbjegao izjasniti se o svom favoritu za nasljednika.

  • +24
Siniša Hajdaš Dončić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

'Ovaj put možda je zbilja trebalo imati samo jednog kandidata da se spriječi cirkus po medijima, ali i da zadržimo kontinuitet. Uostalom, ni Ivica Račan ni Zoran Milanović nisu došli na vlast bez prethodnog gubitka izbora barem jednom - a mi stalno mijenjamo u nadi da ćemo doći do pobjede. Ne, nema povratka na novo!' duhovito je poručio četvrti tportalov sugovornik iz SDP-a.

Mnogi analitičari ne slažu se s time i tvrde da ovoj stranci treba ozbiljan redizajn, a 14. rujna o tome ipak odlučuju isključivo njeni članovi.