HNS OPET KONTRA LINIĆA

'Nećemo dopustiti da se dira u prihod visokoškolskih institucija!'

27.02.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon akademske zajednice, protiv ideje ministra financija Slavka Linića da svi prihodi fakulteta prolaze kroz državni proračun digao se i HNS

'HNS smatra važnim napomenuti da se radi o novcu od kojeg preživljavaju sveučilišta i fakulteti. Zbog te činjenice ne podržavamo takav prijedlog i smatramo da se visokoškolskim institucijama u ovom trenutku ne bi trebalo oduzimati sredstva', mišljenje je HNS-a nakon što se u medijima pojavila najava ministra financija Slavka Linića da bi se u rebalansu državnog proračuna državna riznica mogla namiriti i samostalnim prihodima visokoškolskih institucija.

Na teško stanje sveučilišta i fakulteta upozorila je i predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Nadam da ćemo jednog dana biti u situaciji da financiramo fakultete i sveučilišta tako da zaista mogu biti centri izvrsnosti, ali u ovom trenutku minimum je da im se ništa ne oduzima i da im se na račun sredstava koja zarađuju ne smanjuje proračun. Drugim riječima, da u rebalansu ostanu barem u onoj situaciji u kojoj su bili do sada. Nećemo dopustiti da se na bilo koji način dira u prihod visokoškolskih institucija', poručila je Pusić.

Podsjetimo, pozvavši se na nalaze Državne revizije, ministar financija Slavko Linić najavio je da će ubuduće svi prihodi fakulteta morati prolaziti kroz državni proračun.

Poručio je da sveučilišta doista imaju autonomiju u upravljanju, ali kada je financiranje u pitanju, naglašava da su se i ona dužna ponašati kao svaki drugi korisnik državnog proračuna. U ovom slučaju, kaže Linić, riječ je o 1,6 milijardi kuna, koliko se prošle godine nezakonito i nenamjenski trošilo za visoke materijalne rashode, a moglo se koristiti za druge potrebe u obrazovanju. 'Ovogodišnji prihodi će se sada itekako ozbiljno kontrolirati kako se troše. Prije ili poslije to će se morati učiniti jer je to zahtjev državne revizije i to bi trebalo biti riješeno zakonom o izvršenju državnog proračuna te nema nikakve veze s autonomijom sveučilišta', zaključio je Linić.