red mora, red posla

Nemaju radno vrijeme, a ni godišnji odmor: Ovako će političari provesti ljeto

27.07.2024 u 10:51

Bionic
Reading

Dok građani pažljivo zbrajaju svoje dane godišnjeg odmora i točno znaju koliko se mogu odmarati, sasvim je druga priča s državnim dužnosnicima jer oni dane godišnjeg odmora, barem na papiru - nemaju

Sezona godišnjih odmora polako se približava vrhuncu i građani su pohitali na more ili na druge destinacije te će se odmarati od posla, na pauzi je i Sabor, a uskoro će i Vlada.

No dok građani, zaposleni u privatnom ili državnom i javnom sektoru, točno znaju koliko imaju dana godišnjeg odmora te pažljivo biraju kada će ih iskoristiti, u slučaju državnih dužnosnika nema pravila.

Državni dužnosnici formalno nemaju godišnji odmor, kao što formalno nemaju ni radno vrijeme. Na njih se ne primjenjuju pravila o prekovremenom radu, nemaju regres, a u njihovom slučaju ne primjenjuje se ni Zakon o radu. Prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, čiju izmjenu Vlada najavljuje za jesen, dužnosnici imaju pravo na plaću, na naknadu određenih materijalnih troškova te druga prava povezana s obnašanjem dužnosti. Što se tiče naknade materijalnih troškova, imaju pravo na naknadu za odvojeni život, naknadu troškova za službeno putovanje te naknadu troškova prehrane. Uz to, nakon završetka dužnosti tu je pravo na naknadu 6+6 te mogućnost povratka na staro radno mjesto na kojem su bili zaposleni prije odlaska na određenu dužnost.

Zakon ne spominje godišnje odmore i oni nisu uređeni, a očekuje se da dužnosnici budu dostupni 24 sata dnevno, neovisno o tome nalaze li se tada u Zagrebu ili su na nekoliko dana skoknuli na kupanje.

U slučaju Hrvatskog sabora godišnji odmori obično se koriste u ljetnoj stanci. Ustavom je propisano da Sabor zasjeda od 15. siječnja do 15. srpnja te od 15. rujna do 15. prosinca. Dane u kojima ne zasjeda mnogi zastupnici iskoriste za godišnji odmor. I dok neki ljeti cijela dva mjeseca iskoriste odmarajući se, dio zastupnika obavlja druge obaveze - poput susreta s građanima, priprema zakonskih inicijativa za jesensko zasjedanje, javnih nastupa i slično.

  • +7
Vojska iseljava Sabor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Dva mjeseca bez zasjedanja Sabora

Jedan od zastupnika koji je već odradio svoj godišnji odmor je Mostov Nikola Grmoja te se već vratio u Zagreb. 'Sada kreću obaveze i obilazak terena. Budući da mi je blizu, sa svojima ću kad uhvatim vremena i kad sam kući u Metkoviću skoknuti do mora', kazao je Grmoja za tportal.

Previše odmora ovo ljeto neće biti ni za potpredsjednika Sabora, SDP-ova Sinišu Hajdaša Dončića. Kao, barem zasad, jedini kandidat za predsjednika SDP-a na unutarstranačkim izborima, koji će se održati 14. rujna, Hajdaš Dončić većinu će ljeta provesti u kampanji.

'Godišnji odmor provest ću radno, susretima s članicama i članovima SDP-a iz Dalmacije, uz prisutnost na Sinjskoj alki i na obilježavanju Oluje u Kninu', kazao je za tportal Hajdaš Dončić. Vrijeme u Dalmaciji, dodaje, iskoristit će i za to da se sa suprugom malo odmori u nekom od mjesta koja će posjetiti.

  • +2
Jandroković, Bačić i Grlić Radman u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Alka i Oluja na popisu su i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, a on će tijekom ljeta sigurno držati oko i na preseljenju Sabora.

'Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković najveći će dio godišnjeg odmora provesti, kao i svake godine, u Malinskoj na otoku Krku u vlastitoj vikendici, uz uobičajeni odlazak na obilježavanje Oluje u Kninu i Sinjsku alku u Sinju početkom kolovoza', poručili su za tportal iz Ureda predsjednika Sabora.

Vladi odmor nakon Oluje

I dok zastupnici znaju da mogu računati na dva mjeseca ustavne stanke kako bi otišli na godišnji odmor, s druge strane Markova trga radi se cijelo vrijeme. Uobičajeno je da premijer i ministri koriste tjedan-dva odmora nakon Oluje pa do poslije Velike Gospe, a tako će biti i ove godine. Posljednja sjednica Vlade trebala bi biti održana 31. srpnja ili 1. kolovoza, a sljedeća će nakon toga biti 22. kolovoza. No Vlada se neće potpuno odmarati, jer premijer i dio ministara bit će na obilježavanju Oluje u Kninu i na Sinjskoj alci, a uvijek ima i 'dežurnih' u Banskim dvorima.

Premijer Andrej Plenković odmarat će se s obitelji u vili Costabelli kod Opatije, potvrđeno je za tportal iz Vlade. Radi se o jednoj od državnih rezidencija u kojima premijer tradicionalno provodi odmor.

  • +5
Državna rezidencija Costabella kod Opatije Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Dva tjedna odmora, ali ne onog klasičnog, već poluradnog, čeka i ministricu kulture i medija Ninu Obuljen. Za tportal je rekla da će dio odmora provesti na Lošinju, a dio u Dubrovniku, odakle su joj roditelji. U odmor će uključiti i odlaske na obilježavanje Oluje u Knin te na Sinjsku alku, a očekuju je i obilasci mnogih festivala i kulturnih manifestacija koje se tijekom ljeta održavaju na obali.

Milanović bez godišnjeg odmora

U sličnoj situaciji s godišnjim odmorom je i predsjednik Zoran Milanović, no on je već godinama stava da je njegovo radno vrijeme 24 sata i da nema godišnjih odmora. Iz Ureda predsjednika RH za tportal su potvrdili da će Milanović ići na Alku u Sinj te u Knin na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Iako smatra da nema godišnjeg odmora kao predsjednik, Milanović ipak svako ljeto navrati u državnu rezidenciju na Hvaru, u Vilu Kovač, a vjerojatno će tako biti i ovo ljeto.

  • +9
Državna rezidencija Vila Kovač na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: /PIXSELL