JOŠ ČETIRI MJESECA

Neočekivani dobitnik Vladinih povišica je Mario Banožić: Plaća mu raste 1500 eura

27.07.2024 u 08:59

Bionic
Reading

Odluka Vlade o povećanju plaća državnih dužnosnika donijet će povišicu i bivšim državnim dužnosnicima, a među njima je i bivši ministar obrane Mario Banožić, koji je u studenom 2023., nakon što je smijenjen iz Vlade, aktivirao opciju 6+6

Rast plaća u visini od 70 posto, prema odluci Vlade, odnosi se i na korisnike prava državnih dužnosnika da po završetku mandata, ako je on trajao minimalno godinu dana, prvih šest mjeseci dobivaju punu plaću, a onda još toliko vremena polovinu tog iznosa, podsjeća Novi list.

Među ovom vrstom dobitnika ima nekoliko zanimljivih slučajeva. Socijaldemokrat Domagoj Ajduković, koji više nije u Saboru, a aktivirao je 6+6, ubuduće će tako imati naknadu odgovarajuću povećanoj plaći Jelene Miloš iz Možemo!, koja je predsjednica Odbora za europske poslove, što je bila njegova dužnost u prošlom sazivu. Ukupno je dvadesetak bivših zastupnika zatražilo i dobilo 6+6, pa će im ta naknada sada skočiti za oko 1.500 eura.

Novi list je razgovarao s dvama zastupnicima koji trenutačno imaju pravo na tu naknadu, jednim iz većine, jednim iz oporbe. I Davor Dretar iz Domovinskog pokreta, i Marko Milanović Litre iz Suverenista, tvrde da nisu znali za ovu privilegiju.

  • +5
Davor Dretar Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Mislim da je to jedna anomalija', rekao je Dretar, koji ne djeluje baš oduševljeno ovom mjerom Vlade u kojoj sjedi njegov Domovinski pokret. 'Cijeli sam život navikao raditi i jedva čekam da se opet prihvatim pravog posla', kaže Dretar, koji uvjerava da neće nastaviti koristiti 6+6.

Litre, pak, tvrdi da je zatražio 6+6 nakon što je ustanovljeno da niti njegov preferencijalni glas nije upisan za njega. 'Iscrpila me ta zaista nesvakidašnja situacija i zbog toga sam odlučio zatražiti 6+6', kaže Milanović Litre.

S obzirom na to da je Vlada Andreja Plenkovića pretrpjela nakon parlamentarnih izbora male izmjene, izdaci iz državnog proračuna za njezine bivše članove neće značajnije rasti. U Vladi nisu više samo Anja Šimpraga, koja je prešla u Sabor, te Nikolina Brnjac, koja se prebacila na još izdašniju plaću zastupnice u Europskom parlamentu.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

No zato će bivši ministar obrane, Mario Banožić, koji je smijenjen nakon prometne nesreće u šumi Spačva u kojoj je smrtno stradao vozač kombija Goran Šarić, koristiti ovu privilegiju. On je poslije smjene, još dok se nalazio u bolnici, putem svoje odvjetnice u studenom 2023. aktivirao 6+6, pa će mu još četiri mjeseca stizati osjetno veća naknada koja će mu biti u razini polovine korigirane ministarske plaće.