Netom obrane višnje u clafoutie-ju!
Moja draga prijateljica Nike došla je u vrt obrati višnju koja je toliko rodna ove godine da može štrudlama, clafoutie-jima nahranit i višnjevačom napojit pola susjedstva!
Stablo višnje imam privilegiju gledati iz svoje kuhinje. Pratila sam cijeli proces;
od cvanja do sazrijevanja plodova. Kad je došlo vrijeme branja sjetila sam se Nike koja će, nadam se, jednoga dana imati vlastiti višnjik u cvatu tamo negdje na jugu. Nije važno koje zemlje, samo da je na jugu.
Znala sam da će jednako uživati u branju, pa onda u kuhanju, kao i ja.
Branje višanja u vrtu liječi emotivni stres. I tako smo se ujedinile, obrale višnju i pretvorile emotivni stres u čistu sreću i blagostanje. Napravile smo clafoutie, što je zapravo biskvit. S višnjama. A može biti i s trešnjama. I s marelicama. I s bobičastim voćem.
Iako, moram priznati da su netom ubrane višnje, zrele toliko da na lagani dodir prskaju svoj crveni sok posvuda, najbolje uranjaju u biskvit i tako sljubljene čine nezaboravan; doručak, kolač za piknik, kolač za osvježenje, kolač za kiseloslatko freakove poput meeeneee!
Recept nam je ustupila Nikinamama Jadre :). Hvala mama!
za 6 osoba
250 g višanja
14 jušnih žlica brašna
1/2 praška za pecivo
100 g maslaca
100 ml buttermilka (ili kiseloga mlijeka)
7 jušnih žlica šećera
3 jaja
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje
limunova korica
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U posudi umutite maslac, šećer i žutanjke. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sve zajedno DOBRO izmiksajte. U posebnoj posudi ručno zamutite bjelanjke pa ih prelijte u smjesu s brašnom.
Sa strane izdvojite višnje, koje moraju biti odkoščene, pokapajte ih s par kapi ruma i vanilin šećerom. Stavite ih da odstoje par minuta.
U međuvremenu namastite kalup za pečenje, obložite ga papirom za pečenje i ulijte tijesto. Rasporedite ga po kalupu - ravnomjerno i posipajte višnjama.
Pecite 30 minuta ili duže ako vam, na drvenom štapiću kojim inače provjeravate sve biskvitne tvorevine, ostaju komadići tijesta.
Nike z in da haus, pardon, garden ;)
Višnje na stablu ... Višnje u košarici ...
I ja berem višnje ... Moja ručica u zraku ...
Zrele višnje. One tamo dvije. Ova tu jedna i nije tako zrela ;)
Ujedinjene beračice višanja! Ili ... sik, sak, suk!
Za branje višanja potrebne su dobre ruke i ...
... dobre noge ;)
Samo jedna ... o-pala!
Puni se jedna, ali i ...
... druga košara
Višnje na grani ... višnje u ruci :)
Višnje i Miša u trku, jer nema vremena ... Višnje, pločice i stopala
Višnje na krpi čekaju odkoščavanje ili čivanje
Dio je odkoščen. To je taj - dio.
(Pre)biračica i odkoščivačica
Clafoutie prije ...
Clafoutie poslije i ...
I opet clafoutie samo sa šećerom u prahu :)
Clafoutie u staaroj posudi za hranu, ozbiljno načet i opasno ukusan!