BOMBASTIČNA OBJAVA

Neuobičajeno priznanje: Ured europskog tužitelja istražuje nabavu cjepiva protiv koronavirusa u EU

14.10.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je putem Twittera da istražuje nabavu cjepiva protiv covida-19 na području Europske unije

Ova neuobičajena potvrda rezultat je ogromnog javnog interesa.

EPPO do daljnjeg neće izlaziti s detaljima istrage u javnost, poručili su europski istražitelji.

Podsjetimo, ombudsmanica Europske unije Emily O'Reilly optužila je Europsku komisiju za loše upravljanje, zbog neotkrivanja SMS poruka koje je mjesec dana čelnica izvršnog tijela EU-a, Ursula von der Leyen, razmjenjivala sa šefom Pfizera Albertom Bourlom kako bi zaključila sporazum o cjepivu protiv covida-19.

  • +9
Cijepljenje protiv covida Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Nije poznato ima li aktualna istraga veze s tim, ali sporazum o kojem se pregovaralo, prema onome što je sama von der Leyen rekla u intervjuu za New York Times, bio je najveći ugovor ikad zaključen za cjepiva protiv covida-19. EU se obvezao kupiti 900 milijuna Pfizer-BioNTech doza cjepiva, s opcijom kupnje njih još 900 milijuna.

Zahtjev za uvid u SMS poruke izvorno je uputio novinar Alexander Fanta.

Emily O'Reilly ustvrdila je da se SMS poruke, ako se one tiču europske politike i odluka, trebaju tretirati kao EU dokumenti. Ombudsmanica je svoju istragu završila u srpnju, uz zaključak da je riječ o 'lošem upravljanju' i uz poziv na uzbunu za sve institucije EU-a u pogledu osiguravanja odgovornosti u eri izravnih poruka.

'Godinu dana nakon inicijalnog zahtjeva novinara, Komisija još uvijek nije razjasnila postoje li poruke za koje se izvješćuje da se tiču ​​velikih poslova nabave cjepiva i ima li ih javnost pravo vidjeti', poručila je O'Reilly, otkrivši da je od Komisije zatražila temeljtu istragu, ali nije dobila zadovoljavajući odgovor.

U međuvremenu, peticiju sa zahtjevom za objavu SMS poruka između predsjednice Europske komisije i izvršnog direktora Pfizera potpisalo je 157.000 Europljana.

Preporuke pučke pravobraniteljice nisu obvezujuće, ali obično izazivaju pojačani nadzor koji provodi Europski parlament.

Direktor Bourla odbio se pojaviti pred Europskim parlamentom kako bi objasnio ugovore o cjepivu s Europskom unijom. Iako je bio najavljen na saslušanju u ponedjeljak pred Posebnim odborom za Covid EU parlamenta, umjesto njega pojavila se Janine Small, Pfizerova regionalna predsjednica odjela za cjepiva i međunarodna tržišta. Suočena s negodovanjem europarlamentaraca, Small je rekla da joj je 'žao' zbog Bourline odsutnosti i naglasila da je ona 'najbolja osoba' koja je mogla odgovoriti na njihova pitanja. Inače, član ovog Povjerenstva EU parlamenta je i hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Naglasila je da je Pfizer 'vrlo transparentan' i svi su ugovori dostupni europarlamentarcima. Ipak, javno dostupni ugovori djelomično su redigirani i praktički ih je nemoguće pročitati, izvijestio je EurActiv, citirajući francusku zastupnicu Véronique Trillet-Lenoir, koja je rekla da nikada nisu uspjeli saznati 'mjesta proizvodnje' i 'raspored isporuke'.

Janine Small rekla je da su informacije povjerljive iz 'razloga tržišnog natjecanja'.

Nekoliko zastupnika zatražili je objašnjenja o razmjeni SMS poruka između von der Leyen i Bourle u vrijeme sklapanja ugovora za kupnju cjepiva protiv Covida i u jeku sukoba s Pfizerovim konkurentom AstraZenecom. Small tvrde da se tim putem nije pregovaralo.

Nije moguće voditi te pregovore putem tekstualnih poruka jer su ti pregovori previše složeni, ustvrdila je Small.

Trillet-Lenoiru napominje da čak i ako je Pfizer spasio milijune života, još uvijek mora odgovoriti na legitimna pitanja, zbog čega je povjerenstvo EU parlamenta odlučilo poslati novi poziv Bourli.