NA DVIJE STOLICE

Neven Mimica u raljama Bruxellesa

20.09.2013 u 06:45

Bionic
Reading

Europski povjerenik za potrošače Neven Mimica našao se u nebranom grožđu pokušavajući istovremeno zadovoljiti Europsku komisiju i stranačkog šefa, premijera Zorana Milanovića, u sukobu Zagreba i Bruxellesa oko europskog uhidbenog naloga. Prve je pridobio ne ustajući protiv pokretanja procesa sankcija Hrvatskoj, a oštricu potonjeg pokušao je otupiti minorizirajući vlastitu ulogu na kolegiju povjerenika

Mimica je priopćio da na sastanku članova Europske komisije u petak nije bilo rasprave niti se donosila odluka o Hrvatskoj, dok na onome u srijedu nije bila predviđena 'posebna rasprava', već je tema o Hrvatskoj uvrštena na dnevni red 'u obliku informacije'. Informacija HTV-a, prema kojoj je Mimica nekoliko minuta na kolegiju povjerenika ipak branio boje Hrvatske, trebala mu je pak dodatno osvjetlati obraz kod premijera.

Tportalu je iz Bruxellesa potvrđeno da su svi europski povjerenici na kolegiju u petak obaviješteni da imaju priliku izraziti svoje stavove o 'hrvatskom slučaju', dakle i potencijalno neslaganje.

'Nitko nije izrazio neslaganje. Ustanovljena je puna podrška za daljnje postupanje (pokretanje procesa sankcioniranja Hrvatske, op. a.)', izjavila je Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Viviane Redin.
 
Dopisnik HTV-a iz Bruxellesa, Željko Korpar, izvijestio je da je povjerenik za proširenje Štefan Fuele na kolegiju izričito podržao sankcije protiv Hrvatske rekavši da bi to bio jasan signal svim zemljama koje su još u europskoj čekaonici. Prema istom izvoru, povjerenica Reding bila je u srijedu šutljiva, rekavši tek da je sve već ranije objasnila, dok je povjerenik Mimica govorio nekoliko minuta, 'bez povišenih tonova', nastojeći objasniti pozadinu slučaja. Rekao je da se Hrvatska nastoji ponašati kao lojalna i odgovorna članica Europske unije, 'no niti jednom riječju nije ustao protiv procesa postupka protiv Hrvatske'.

Redovni sastanci povjerenika Europske unije održavaju se u Bruxellesu svake srijede - osim u razdobljima održavanja plenarnih sjednica u Strasbourgu, kada se kolegiji upriličuju utorkom - iza zatvorenih vrata, a njihov je sadržaj povjerljiv. Nekoliko dana nakon svakog sastanka objavi se tek službeni zapisnik, a onaj s posljednjeg sastanka još uvijek nije osvanuo na internetskoj stranici Europske komisije.