KOLATERALNE ŽRTVE

Nevolja kupaca POS-ovih stanova u Varaždinu

17.04.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Iako su se još početkom godine trebali useliti u svoje nove domove za koje su već dali 16 milijuna kuna, pedesetak kupaca POS stanova u Varaždinu čeka na njihov završetak, i dalje neizvjestan

Nakon nekoliko uspješno završenih projekata POS-a, po kojima se pročuo, Varaždin je prije dvije godine krenuo u novi – izgradnju POS naselja u Ulici Vilka Novaka. Ondje su Coning i Zagorje-Tehnobeton samo u prvoj fazi projekta trebali izgraditi četiri zgrade sa 168 stanova, 80 garaža i dva poslovna prostora, ukupno s infrastrukturom vrijednih 100 milijuna kuna.

Zbog krize je odgođena izgradnja četvrtog objekta, no ni preostala tri nisu dovršena, iako su se kupci trebali useliti 31. siječnja. Umjesto toga, od Javne ustanove Gradski stanovi kao investitora dobili su obavijest da će objekti biti dovršeni do ožujka, odnosno svibnja i lipnja. Međutim to se nije dogodilo niti će se dogoditi jer radovi stoje. Štoviše, Zagorje-Tehnobeton napustilo je gradilište nezadovoljno postupcima Gradskih stanova koji mu duguju oko 12 milijuna kuna.

Kako bi doznali što se poduzima za rješavanje nastale situacije i kada će se napokon moći useliti, kupci stanova sastali su se s Vladimirom Kukecom, ravnateljem Javne ustanove Gradski stanovi. Upozorili su ga da neki od njih uz rate kredita za stanove plaćaju i stanarinu.

Ustvrdivši da su svi izvedeni radovi plaćeni te se provodi procjena onoga što (ni)je učinjeno, Kukec se požalio na krizu te prekid komunikacije s izvođačima. No najavio je skori sastanak s njima na kojem bi se trebao postići dogovor o nastavku gradnje za koju treba još 35 milijuna kuna.

Nezadovoljni njegovim odgovorom, kupci su najavili da će od Upravnog vijeća Javne ustanove Gradski stanovi zatražiti da se Kukeca razriješi dužnosti ravnatelja ustanove. Međutim malo tko vjeruje u njegovo razrješenje nakon što lani nije snosio nikakve posljedice, iako nije prihvaćen završni račun Gradskih stanova.

Ni Upravnom vijeću Javne ustanove Gradski stanovi nije jasno njezino poslovanje, odnosno što se sve (ne) plaća i zašto.

'Skrivaju se informacije, pokušavaju na sve načine pokrpati rupe, ali ih je previše. Prolaze mjeseci i nikome ništa. Članovi Upravnog vijeća još prošle godine jednoglasno su odlučili da neće prihvatiti završni račun JUGS-a. Naime prema završnom računu ispadalo je da ta ustanova nema baš nikakvih problema, nema čak ni milijunske sporove zbog nepoštovanja ugovora, iako je svima dobro poznato da su oni u tijeku', veli Robert Podolnjak, član Upravnog vijeća ove javne ustanove Grada Varaždina. Zbog takvog načina rada Upravno vijeće bilo je spremno razriješiti direktora Vladimira Kukeca, ali do smjene ipak nije došlo jer to nije odobrio Grad Varaždin, osnivač JUGS-a. Zašto je Kukec u milosti varaždinske gradske vlasti, više je teorija, među kojima je i ona da će do njegovog razrješenja sigurno doći kada izvrši sve 'obveze', među kojima je i svjedočenje u postupku protiv bivšeg gradonačelnika.