pozvali radnike, sindikate...

Nezadovoljni umirovljenici najavili novi prosvjed: Stigao odgovor od Plenkovića

24.10.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Nezadovoljni odgovorima Vlade nakon zagrebačkog listopadskog prosvjeda, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika i predsjednik Foruma seniora SDP-a Ivo Jelušić u četvrtak su najavili su novi prosvjed protiv siromaštva za 9. studenog u Rijeci

BUZ i Forum seniora SDP-a na novi prosvjed su se odlučili jer, kažu, prvi prosvjed u Zagrebu nije postigao željeni efekt. Traže mirovine dostatne za dostojanstven život i ne odustaju od glavnog zahtjeva da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Ona sada iznosi 42 posto.

Vlada nije napravila apsolutno ništa da bi prosječna mirovina došla do 60 posto prosječne plaće, kao što je obećavao HDZ u kampanji, umjesto toga je udio mirovine u prosječnoj plaći sve niži. Tvrdnje iz Vlade da nikada mirovine nisu bile veće samo su manipulacija brojkama i igra statističkim podacima, ustvrdio je Špika.

'Do takve statistike su došli tako da su u prosječnu mirovnu uračunali sve mirovine, i one po povlaštenim propisima, kojih ima 90.000, i braniteljske mirovine, koji ima oko 95.000. Kada su to 'izmiješali' s mirovinama iz radnog odnosa, došli su do povećanog iznosa', kaže Špika.

'Fingiraju veće mirovine'

Jelušić ističe da Vlada ne prepoznaje, ne vidi i ne rješava problem siromaštva, jer su njezini članovi zadovoljni trećim mandatom u udobnim foteljama. 'Gledajući svoje blagostanje, ne vide kako živi obitelj s malim primanjima, ni kako živi većina umirovljenika s malim mirovinama. Hajdemo im zato pokušati otvoriti oči', poručuje Jelušić.

Vlada mora mijenjati položaj umirovljenika, a ne statistiku kojom fingira veće mirovine. Vlada koja to ne želi mijenjati zaslužuje da se nju promijeni, dodao je.

Čelnici BUZ-a i Foruma seniora SDP-a očekuju da će se prosvjedu u Rijeci priključiti umirovljenici i zaposleni s niskim primanjima, kao i ostali građani, udruge i sindikati, svi koji smatraju da treba povećati mirovine.

Premijerov odgovor

Plenkovića su novinari pitali i o najavi prosvjeda SDP-a i Bloka umirovljenici zajedno 9. studenoga. Ustvrdio je i kako nijedan umirovljenik neće imati koristi ni od Milanovića ni od Špike.

'Da ste vi čuli Špiku (Blok umirovljenici zajedno) kada je na našim skupovima najavljivao 12 kandidata HDZ-a za Europski parlament, a bio je s nama. Ne bi mu na kraj došli ni Mladen Delić, Edo Pezzi i Ivo Tomić. S kojim je žarom i srcem tada najavljivao najbolje kandidate na svijetu ikada... Ja sam mislio da je Špika bio veći i žešći HDZ-ovac od bilo koga od nas. Meni se čini da je njemu žao što je Gabričević (HSU) išao s nama na izbore, a on nije. Onda je otišao s gospodinom Grujićem kod Milanovića... ne znam što im je on nudio, valjda da budu savjetnici", rekao je Plenković.