vojna pomoć

Nizozemska Ukrajini šalje tri lansera i radarsku stanicu za sustav Patriot

12.06.2024 u 22:30

Bionic
Reading

Nizozemska će osigurati tri lansera i radarsku stanicu za protuzračni sustav Patriot, objavio je nizozemski premijer Mark Rutte na društvenoj mreži X nakon samita o oporavku i obnovi Ukrajine u Berlinu

Nizozemska doprinosi novim paketom od 138 milijuna eura za ključne popravke energetske infrastrukture, humanitarnu pomoć i inicijative za rekonstrukciju poduzeća.

“Ali nema smisla u obnovi bez snažnih oružanih snaga. Tako da ćemo također nastaviti pružati vojnu potporu. S međunarodnim partnerima razgovaramo o opskrbi Ukrajine sustavom Patriot. Nizozemska je u tu svrhu stavila na raspolaganje radar i tri lansirna sustava”, izjavio je Mark Rutte, a najavio je i povećanje podrške Ukrajini, piše ukrajinski portal Militarnyi.

'Povećavamo našu potporu da bismo osnažili ukrajinsko gospodarstvo i društvo, te da bismo osigurali da može nastaviti odolijevati ruskoj agresiji', rekao je Rutte. Nizozemski je premijer 13. listopada 2023. nenajavljeno posjetio Odesu, u kojoj se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i tada najavio slanje Patriota. U travnju ove godine, Nizozemska je Ukrajini isporučila dva lansera za Patriot i neodređeni broj projektila za taj sustav.

  • +5
Patriot Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK