Šengenski prostor

Njemačka uvodi kontrole na granice, a evo kojih sedam zemalja je to već napravilo

10.09.2024 u 19:34

Bionic
Reading

Njemačka je najavila da će u sljedećih šest mjeseci provoditi nove granične provjere kako bi suzbila priljev ilegalnih migranata. Koje druge zemlje unutar šengenskog prostora čine isto i zašto?

Berlin je izazvao pomutnju u Europi kada je objavio da pojačava kontrolu svojih granica kako bi se nosio s onim što naziva neregularnom migracijom. Takve mjere znače da je kretanje ljudi i robe u zemlju sada podvrgnuto provjerama, što inače nije slučaj između zemalja šengenskog prostora — skupine država koje su službeno ukinule granične kontrole na međusobnim granicama.

Područje uključuje sve države EU osim Irske i Cipra — plus Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Zbog svog položaja unutar talijanskog poluotoka, San Marino i Vatikan su de facto članovi, iako ne službeno. Unatoč najavi strožih kontrola u ponedjeljak, Njemačka nije jedina zemlja unutar šengenskog prostora koja je nedavno pooštrila graničnu sigurnost.

Još sedam zemalja unutar Schengena koje su ponovno uvele privremene granične kontrole, piše Euronews.

Austrija

Beč je ponovno uveo kontrole na granici s Češkom do 15. listopada te sa Slovenijom i Mađarskom do 11. studenog. Slično kao iu Njemačkoj, odluka je donesena za suzbijanje neregularnih migracija i smanjenje pritiska na sustav azila, kao i za zaustavljanje terorističkih prijetnji s Bliskog istoka nakon rata Izraela i Hamasa. Razlozi također uključuju špijunske aktivnosti usred ruske invazije na Ukrajinu, kao i cyber prijevare.

Danska

Danska je pojačala graničnu sigurnost na svim unutarnjim granicama. Kao i u Norveškoj, ograničenja će biti na snazi ​​od do 11. studenog, "s fokusom na dansko-njemačku kopnenu granicu i danske luke s trajektnom vezom s Njemačkom". Kopenhagen je rekao da je zabrinut zbog "terorističke prijetnje koja se odnosi na sukob između Izraela i militantnih skupina u Gazi i skrnavljenja Kur'ana 2023., što je stvorilo obnovljeni fokus na Dansku kao prioritetnu metu među militantnim islamističkim skupinama".

Francuska

Provjere duž svih unutarnjih granica na snazi ​​su od 1. svibnja i očekuje se da će ostati do 31. listopada.

Norveška

Od 12. svibnja ograničen je ulazak u sve luke koje imaju veze sa schengenskim područjem, a provjere će ostati na snazi ​​najmanje do 11. studenog 2024. Oslo je kao glavni razlog za te mjere naveo "povećanu prijetnju kritičnoj infrastrukturi, ruske obavještajne operacije koje prijete norveškom izvozu plina ili vojnu potporu Ukrajini".

Slovenija

Provjere su na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Uvedene su krajem lipnja zbog velikih sportskih događaja kao što su UEFA Euro 2024. u Njemačkoj i Olimpijske igre u Francuskoj, a očekuje se da će ostati na snazi ​​do 21. prosinca. Razlozi su i "pojačana nestabilnost na Bliskom istoku, agresija Rusije u Ukrajini, organizirani kriminal i opće terorističke prijetnje", navode slovenske vlasti.

Švedska

Švedska zaokružuje skandinavske zemlje koje su uvele provjere od 12. svibnja do 11. studenog. Mjera bi se "mogla proširiti na sve unutarnje granice", rekla je Europska komisija. Švedske vlasti bile su uglavnom motivirane napadom Hamasa na Izrael, izraelskom ofenzivom u Gazi, "koja je povećala napetosti u Švedskoj i drugim državama članicama, povećala rizik od ozbiljnog nasilja i napada motiviranih antisemitizmom, ozbiljnom prijetnjom javnoj politici i unutarnju sigurnost“.