NOVI DETALJI

Nijemci uvode kontrolu: Gdje vas sve mogu zaustaviti i što je 'učinkovito odbijanje'

10.09.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Njemačka je najavila uvođenje kontrole na svim svojim granicama u namjeri da smanji ilegalne migracije i opasnost od terorizma, a najavljenu mjeru kritiziraju i policija i stručnjaci, kao i njemački susjedi Austrijanci

Uvođenje strožih mjera kontrole najavljeno je za 16. rujna, za početak bi trebalo trajati šest mjeseci, a u sklopu njih predviđeno je i odbijanje ulaska u zemlju određenim pojedincima. Iz Austrije je na to stigla žestoka reakcija, a tamošnji ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner poručio je da neće prihvaćati pojedince kojima Njemačka odbije ulazak u zemlju i naglasio da 'o tome nema pregovora'.

Iz njemačkog ministarstva unutarnjih poslova pojasnili su da će 'cijeli paket mjera stacionarne i mobilne granične policije biti na svim granicama'. Deutsche Welle (DW) piše da je njemačka ministrica Nancy Faeser još sredinom listopada prošle godine uvela stacionarne kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom, a da takve kontrole postoje na njemačko-austrijskoj kopnenoj granici još od rujna 2015. Sada će, kao što je bilo uvedeno tijekom Europskog prvenstva u nogometu, postojati kontrole i na granicama s Francuskom, Luksemburgom, Nizozemskom, Belgijom i Danskom.

Njemačka vlada je, nakon prošlotjednog sastanka s predstavnicima oporbenih demokršćana (CDU/CSU), kao i s predstavnicima pokrajina, 'razvila model za učinkovito odbijanje u skladu s europskim zakonima', priopćilo je ministarstvo i dodalo da taj model 'nadilazi' ono što je dosad rađeno, ali pritom ne otkriva detalje. Prema podacima njemačkog MUP-a, tijekom provjera od listopada 2023. otkriveno je 52.000 neovlaštenih ulazaka u zemlju, a za 30.000 osoba ulazak je odbijen. Trenutno je odbijanje moguće samo u slučaju da je osobi zabranjen ulazak u zemlju ili da nije podnijela zahtjev za azil.

  • +2
Ilustrativna galerija/Migranti u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

DW piše da predstavnici policije i stručnjaci u velikoj mjeri kritiziraju najavljene mjere. Policijski sindikat kritizirao je i prethodno uvođenje granične kontrole jer smatra da je dodatno raspoređivanje djelatnika 'previsoka cijena za ono što se postiže'. Naime dodatno angažiranje policajaca na određenim graničnim prijelazima može neka druga mjesta učiniti manje sigurnima, a iz sindikata napominju da je policija već angažirana do krajnjih granica. Osim toga, smatraju da će svatko tko želi ilegalno ući u Njemačku sada znati gdje se provode pojačane kontrole pa će zaobilaziti ta mjesta.

Stručni savjet za integraciju i migracije, tijelo koje savjetuje njemačku vladu, također je kritiziralo prijedlog navodeći da su stacionarne kontrole unutar šengenskog prostora loše rješenje.

'Krijumčari ljudi se brzo prilagode, a to uzrokuje i visoke ekonomske troškove kada dođe do zastoja na granicama', navodi se u priopćenju Stručnog savjeta. Čelnik Savjeta Hans Vorländer rekao je da je potrebno 'europsko rješenje' ako se želi bolja kontrola i ograničavanje migracija izbjeglica, kao i bolja suradnja sa zemljama njihova porijekla te tranzita.