tročlana koalicija

Njemačka vlada preživjela krizu: Dogovoren proračunu nakon višemjesečnih napetosti

05.07.2024 u 17:15

Bionic
Reading

Stranke njemačke vladajuće koalicije postigle su u petak dogovor oko nacrta proračuna za 2025., nakon višetjednih pregovora tijekom kojih je prijetio i raspad vlade.

„Radi se o oživljavanju gospodarstva, više jedinstva, sigurnosti i boljitka: mislim da smo postigli uspješni paket“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) nakon konačnih pregovora oko proračuna koji su trajali cijelu noć.

Dogovoru oko proračuna i financijskog paketa za oživljavanje gospodarstva prethodila je višemjesečna rasprava unutar stranaka vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, koja je prijetila i raspadom vlade Olafa Scholza, koji je pokazao vidno olakšanje postignutim dogovorom.

„Uvjeren sam da ovaj dogovor jača i koaliciju. Sva tri koalicijska partnera mogu naći svoj doprinos u postignutom dogovoru“, rekao je Scholz. Ovo je posljednji dogovor oko proračuna uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju na jesen sljedeće godine.

Ministar financija i predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Linder je rekao kako su prilikom pregovora "prošli kroz svaku stavku" kako bi se izbjegla zaduženja izvan okvira dopuštenog.

Proračun za 2025. ukupno bi trebao iznositi 481 milijardu eura, s novim zaduženjem od 44 milijardi, što odgovara tzv. kočnici zaduživanja koja je uvrštena u ustav nakon posljednje velike financijske krize.

Na pridržavanju ove kočnice insistirao je upravo ministar financija Lindner, čija FDP je tijekom pregovora prijetila izlaskom iz vlade ako se ne udovolji ovom zahtjevu. Unutar proračuna je predviđen i investicijski paket od 57 milijardi eura za obnovu dotrajale infrastrukture.

S najvećim smanjenjem sredstava se suočava ministarstvo obrane, koje će dobiti pet milijardi eura manje od zatraženog.

Kancelar Scholz je istodobno zajamčio da će Njemačka održati obećanje povećanja izdataka za obranu na dva posto BDP-a kako bi udovoljio standardima NATO-a.

Oporba je kritizirala dogovor oko proračuna zaključivši kako donesene mjere neće pridonijeti oporavku gospodarstva.

„Ovaj dogovor služi samo kako bi primirio duhove unutar koalicije koja je na izmaku snaga“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i vođe najvećeg oporbenog zastupničkog kluba u Bundestagu Friedrich Merz.

On je kritizirao činjenicu da se najviše štedi na obrambenom planu.

Alternativa za Njemačku (AfD) je kritizirala nedostatak većih poreznih rasterećenja za građane.

Do dogovora je došlo na kraju posljednjeg tjedna rada i uoči ljetne pauze Bundestaga.