POČINJE U LISTOPADU

Nobilo: Suđenje Perkoviću bit će zabavno!

27.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Suđenje Josipu Perkoviću u Njemačkoj bi trebalo početi u studenome ove godine, kažu izvori tportala iz Münchena, a njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo najavljuje da će obrana imati svjedoke iznenađenja te kaže da će 'biti zabavno'

Josip Perković izručen je Njemačkoj 24. siječnja ove godine i od tada traje čekanje na početak suđenja u kojemu je ovaj bivši šef jugoslavenskih pa hrvatskih tajnih službi optužen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Čini se da će Perković pred sud u Münchenu izaći početkom listopada, saznao je tportal.hr od izvora iz Bavarske koje pozorno prate cijelu priču. To je u razgovoru potvrdio i Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji nam je rekao da mu je sudac najavio kako će optužni spis pročitati najkasnije u rujnu, što znači da suđenje 'ne počinje prije jeseni'.

Nobilo se javio na mobitel u povratku iz Münchena. Ondje se sastao sa svojim klijentom i njegovim njemačkim odvjetnicima, gdje su planirali strategiju za suđenje. 'Bit će zabavno!' najavljuje Nobilo te kaže da će obrana pozvati i neke 'svjedoke iznenađenja', no da će oni ostati tajna do suđenja. Josip Perković, kaže Nobilo, osjeća se dobro te u zatvoru nema nikakvih problema.

Iako se pet mjeseci čini kao ne baš kratak rok za potvrđivanje optužnice, s obzirom na to da Njemačka Perkovića traži godinama, Marcus Koehler iz Njemačkog saveznog tužiteljstva nam kaže da o tome odlučuje sud. Upitan o suradnji s hrvatskim pravosudnim institucijama u slučaju Perkovića, Koehler odgovara da 'ne komentiraju rad drugih pravosudnih institucija'.