SIGURAN SMJER

Nova hrvatska 'paradigma' prema Velikoj Britaniji

12.11.2016 u 17:53

  • +2

Plenković se u Banskim dvorima sastao s Borisom Johnsonom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Posjet Hrvatskoj osebujnog ministra vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Borisa Johnsona, inače jednog od najvećih krivaca za Brexit, potvrdio je snažne prijateljske veze dviju zemalja. Britanski ministar sredinom tjedna sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom

Prilikom susreta s Johnsonom premijer Plenković poručio je da Hrvatska želi graditi jake odnose s Velikom Britanijom. Riječ je samo o nastavku snažnog partnerskog odnosa koji je potvrdio i posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Londonu početkom listopada kada ju je primila u kraljica Elizabeta II. i premijerka Theresa May. Suradnju će dodatno intenzivirati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji će već početkom sljedeće godine u Londonu potpisati jedan memorandum o razumijevanju s britanskom stranom o suradnji na području obrane.

Čini se da ni nakon odlaska Zorana Milanovića s vlasti smjer hrvatske vanjske politike ne okreće se od Londona. Bivšeg premijera Zorana Milanovića tijekom mandata često se neskriveno kritiziralo zbog očite naklonosti Londonu. Milanović je dobro surađivao s tadašnjim premijerom Davidom Cameronom, a podržavao ga je u borbi za manjom moći briselskih birokrata u odnosu na zemlje članice. Dobre veze s britanskim laburistima uspostavio je još i Ivica Račan pa na SDP i u tom kontekstu gleda više kao probritansku stranku u odnosu na HDZ koji vidi Njemačku kao našeg glavnog vanjskopolitičkog saveznika.

Zlobnici su često kritizirali Milanovića da zapravo iz Londona dobiva instrukcije za vođenje politike kod kuće. Prvenstveno se to odnosi na snažan angažman u regiji. Zapravo na platformi obnavljanja narušenih odnosa s Njemačkom i odmakom od regije Kolinda Grabar Kitarović dobila je izbore.


U kritikama spram Milanovića prednjačio je sada već bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je tvrdio da Milanović nema nekog senzibiliteta za jačanje odnosa s Njemačkom. Pozadinski se provlačila priča da je Milanović odigrao igru sa zakonom lex Perković kojim je pokušao spriječiti izručenje nekadašnjih šefova jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača upravo na nagovor Londona. Na London se u hrvatskoj povijesnoj mitologiji gleda kao krivca za zločin na Bleiburgu, a zamjera mu se, u najmanju ruku, suzdržano ponašanje tijekom raspada Jugoslavije.

'S Britanijom bolje surađivati, a predrasude o sferama utjecaja ostaviti iza sebe'

Predsjednica Grabar Kitarović prije mjesec dana bila je u službenom posjetu Velikoj Britaniji gdje se sastala s kraljicom Elizabetom II. i britanskom premijerkom Theresom May. Vratila se vidno zadovoljna ističući kako je suglasna sa svojim domaćinima da odnose Hrvatske i Britanije treba modernizirati. 'Ne smijemo se zaustaviti samo na onome što razgovaramo u Bruxellesu i pogotovo naše buduće odnose ne svesti na Brexit. Treba se fokusirati na što veću razmjenu između ljudi i tvrtaka. Izrazili smo nadu da će se ulaganja i broj britanskih turista koji nas posjećuju povećati', poručila je tada predsjednica. Još je istaknula kako se treba usredotočiti na sadašnjost i budućnost i 'ostaviti za sobom predrasude o nekim starim sferama utjecaja i tradicionalnim prijateljstvima'.

Očekivanja su bila ta da će Hrvatska napustiti tješnju suradnju s Londonom i vratiti se u krilo majci zaštitnici Njemačkoj. Doduše tijekom mandata Mire Kovača na Zrinjevcu suradnja s Njemačkom ponovno se značajno intenzivirala, ali dolaskom na vlast nove HDZ-ove garniture predvođene dvojcem koji je također iznikao iz Ministarstva vanjskih poslova, premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim najbližim suradnikom, ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom, čini se da je takva podjela na pronjemačku i probritansku struju prevladana. Međutim još jednom se pokazuje da u politici nema mjesta prijateljstvima nego samo interesima.

SaveSaveSaveSave