U Turskoj je samo od početka godine više od 160 osoba preminulo od trovanja alkoholom. Jer drastično je povećan porez na alkohol, tako da se masovno ilegalno proizvode žestice
U posljednje vrijeme su turski mediji prepuni vijesti o trovanju alkoholom, osobito u velikim gradovima kao što su Istanbul, Ankara i Izmir, ali i u turističkim odredništima. Od početka godine najmanje 160 ljudi je preminulo od trovanja, a u prvom redu je tu riječ o ilegalno proizvedenim žestokim pićima. Prema riječima turskog ministra unutarnjih poslova Alija Yerlikaye, do kraja veljače zaplijenjeno je 648.000 litara ilegalno proizvedene rakije, ali i votke, viskija, džina i drugih žestica, a uhićeno je preko 500 osoba.
Problem je što su se u Turskoj mnogi okrenuli vlastitom pečenju rakije jer je porez na alkohol drastično povećan kako bi se napunila kronično prazna državna blagajna. Boca obične raki je Turcima postala luksuz: košta oko 35 eura, što je gotovo trostruko više nego što bi takva boca koštala i u Njemačkoj. A obzirom da je i prosječna plaća negdje oko 570 eura, nema malo žednih koji su se opet sjetili starog kotla za pečenje rakije, piše DW.
No problem jest što se ne rade žestice samo za sebe, nego i za prodaju i za ugostiteljstvo. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je čak izdalo upozorenje putnicima i turistima u Turskoj neka svakako izbjegavaju bilo kakvu žesticu iz već otvorene boce ili one kojoj je oštećen pečat – u Turskoj je on plavo-tirkizan preko zatvarača boce. I turske udruge upozoravaju turiste neka se radije okane ponuda “all inclusive” gdje to znači i alkoholna pića jer se gotovo sigurno izlažu životnoj opasnosti.